Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet med maxtaxa

Annons
Tisdag 2 april

Valfrihet med maxtaxa

Maxtaxan var redan långt innan den infördes hårt kritiserad från borgerligt håll, i synnerhet kristdemokratiskt. Borgerliga politiker har hävdat att maxtaxan är ett grundskott mot valfriheten och blott och bart ett sätt för socialdemokraterna att tvinga fler barn att vara på dagis längre. De har menat att resultatet kommer bli överfulla daghem med för lite personal och skenande kostnader för kommunerna.

I botten av kritiken har det ofta legat argument om att kommunala dagis bara är en förvaringsplats för barnen, ett trist ställe dit de små förvisas för att föräldrarna är tvingade att arbeta för att klara försörjningen.

I sådan svartmålning av dagis kan man ana de idylliserade drömmarna om ett samhälle där den rara mamman i rutigt förkläde serverar hemlagat till sina små telningar. Att de vore mammor på bekostnad av utbildning, arbete och självständighet är inget problem i sådana drömmar.

Med motståndet mot kommunala dagis som utgångspunkt är det naturligtvis ett hot att det har blivit billigare för nästan alla att ha sina barn på dagis efter årsskiftet. Med maxtaxa ska ingen behöva betala mer än 1 140 kronor i månaden för det första barnet, 760 kronor för det andra och 380 kronor för det tredje.

Men lägre taxor för att ha barnen på dagis innebär inte att det i faktiska kostnader har blivit dyrare att välja annan barnomsorg eller att vara hemma själv med barnen - även om det förstås har blivit mindre lönsamt.

Däremot har föräldrarnas valfrihet ökat. Det lönar sig att jobba lite mer för många, medan andra med många barn kan ha råd att jobba lite mindre.

TT, Tidningarnas telegrambyrå, presenterade nyligen en uppföljning av de första tre månaderna med maxtaxa. Drygt hälften av de kommuner som svarat på TT:s enkät uppger att barnen är längre tid på dagis än tidigare, men inte särskilt mycket. Liknande rapporter kommer nu också från enskilda kommuner.

Många föräldrar lämnar barnen lite tidigare och hämtar lite senare. För dem har maxtaxan inneburit att de inte behöver springa från jobbet för att hinna till dagis i tid. Istället kan de hinna avsluta det de håller på med, eller rentav handla den där extra litern mjölk innan de hämtar barnen lite mindre stressade än tidigare.

Fler än tidigare har också ställt sig i kö för en dagisplats. Men det handlar i första hand om arbetslösa och barnlediga föräldrar som utnyttjar den rätt till barnomsorg som de fått under det senaste året.

Det gör att antalet barn per anställd växer i många kommuner just nu, samtidigt som köerna och väntetiderna för en dagisplats blir längre.

Det är knappast någon överraskning för någon, även om maxtaxemotståndarna nu kan hävda att just de hade rätt.

Många kommuner är redan igång med att bygga ut och bygga nya dagis och anställa mer personal. Men regeringen måste vara beredd på att det kan komma att krävas mer pengar än de 3,4 miljarder som regeringen har avsatt.

Skulle maxtaxan bli dyrare än beräknat samtidigt som kvalitén försämras kommer de idylliska drömmarna om hemmamammor att få allt större utrymme i debatten.KARIN ANDERSSON

Mer läsning

Annons