Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld och trakasserier är ett hot mot demokratin

Annons

Att engagera sig politiskt är tyvärr inte riskfritt. De senaste åren har en rad folkvalda – lokal- såväl som rikspolitiker – hotats eller utsatts för våld. I de allra flesta fall stannar det vid hot, vilket är tillräckligt obehagligt, men ibland gör gärningsmännen verklighet av hoten.

På tisdagen kunde TT berätta om hur flera Sverigedemokrater i Bohuslän har utsatts för hot och skadegörelse. Bland annat har deras bilar blivit nedkladdade med färg och vid två tillfällen har mindre sprängladdningar detonerat på deras bilar. I förra veckan blev Liza Jonsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nordmaling, misshandlad i sitt hem efter en lång och hetsig debatt om skolnedläggningar i kommunen. För ett par år sedan fick miljöpartisten Arne Johansson i Ånge en sten kastad i huvudet genom ett fönster i sitt hem.

Att det ofta är politiker lokalt som drabbas är egentligen inte så konstigt. Det är i kommuner och landsting runt om i landet som de flesta beslut som påverkar enskilda människor och familjer fattas. Det är där beslut om att lägga ner skolor, skära ned på kostnader för äldreomsorgen eller stänga hälsocentraler fattas. Det görs inte av illvilja utan nästan undantagslöst av nödvändighet.

Det finns ett utbrett förakt mot politiker. Detta trots att de allra flesta folkvalda på kommun- och landstingsnivå är fritidspolitiker som utnyttjar kvällar och helger till att läsa handlingar och sätta sig in i frågor för att kunna vara med och påverka den politik som förs. Dessa demokratins fotsoldater kan kanske leva med att det snackas skit om dem av människor helt utan ambitioner att själva engagera sig, men när skitsnacket slår över i hot, våld och trakasserier är det nog många som frågar sig om engagemanget är värt det.

Den senaste politikern att attackeras är dock ingen fritidspolitiker, utan en av riksdagens partiledare. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson fick, i samband med en boksignering i Stockholm i går kväll, en tårta kastad på sig. Agerandet av kvinnan som attackerade Åkesson måste givetvis fördömas och polisens och Säpos agerande på plats måste ifrågasättas. Det är heller inte första gången personer som stått under Säpos beskydd attackerats på det här sättet, vilket gör politikers personskydd ännu en gång måste sättas under lupp.

Den som är missnöjd med den politik som förs har förstås rätten att göra sin röst hörd och protestera mot beslut, men vi lever i en representativ demokrati där det huvudsakligen är på valdagen som vi väljer vilken politisk inriktning vi vill se de kommande åren.

Att genom våld, eller hot om våld, försöka påverka politiken är ett direkt hot mot det demokratiska systemet och den representativa demokratin.

Marcus Bohlin

Mer läsning

Annons