Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld besvaras med våld

Annons


Våld besvaras med våld

Terrorattackernas efterspel fortsätter i USA. Vittnesutsagorna efterlöser varandra och alla drar de paralleller till actionfilmer och Tom Clancy-böcker där skyskrapor regelbundet attackeras av terrorister.

World Trade Center var en av världens mest berömda byggnadsverk och tisdagens dåd berörde så ofantligt många människor - men skräcken som terrorn väcker till liv återfinns på många fler ställen än i biosalonger.

Hur det är att leva i en samtid där man sover dåligt om nätterna av rädsla för att huset ska bombas vet bland många andra befolkningen i Palestina och Israel.

Hur det är att leva i en samtid där strosandet i köpcentrat en lördagsförmiddag kan leda till döden när självmordsbombare detonerar sprängmedel fästade på kroppen, vet bland många andra befolkningen i Turkiet.

De styrande i dessa länder har vid upprepade tillfällen valt att svara med våldsamma och urskillningslösa hämndaktioner. Få tror att USA kommer att reagera annorlunda.

Tusentals människor blir varje år offer för terroristers hänsynslöshet. Dåden är i vissa fall utförda av individuella extremistgrupper, i andra fall mer eller mindre offentligt understödda av stater.

CNN bevakar även de konflikterna. Men vi har tröttnat på bilderna, tappat förtroendet för ledarna och gett upp om att få se ett slut.

För George W. Bush och världssamfundet börjar tiden också rinna ut. Amerikanerna kräver handling.

Under natten mot onsdagen fick de sömnlösa amerikanerna mycket lite information av sin ledare och lika tyst höll sig den amerikanska regeringen under större delen av onsdagen. Förutom att fler bilder och vittnesmål blivit tillgängliga är det fortfarande få av spekulationerna som bekräftats.

Usama bin Ladin, terroristledaren som har mångas liv på sitt samvete, utpekades av många redan timmarna efter den första attacken, men vi vet att många snabba spekulationer tidigare varit felaktiga och ökat främst de religiösa klyftorna världen över.

USA:s många muslimska grupper utsattes exempelvis efter Oklahomabombningen för hårda anklagelser innan sanningen skulle uppdagas - att den ansvarige för terrordådet som dödade nära 170 amerikaner själv var amerikan och tillhörde en högerextrem milisgruppering.

Denna gång finns definitivt inte utrymme för ogrundade anklagelser.

Så klarar den amerikanske presidenten av trycket?

Kraven på Bush kommer från flera håll. Från världssamfundet finns fortfarande på onsdagskvällen en osäkerhet för hur attacken ska rubriceras. Är detta en krigshandling som motiverar vedergällning, eller ett terrordåd där ambitionen måste vara att gripa och ställa de ansvariga inför rätta?De amerikanska medborgarna är mer säkra. De kräver att hämnd utkrävs och har - som en man på gatan uttrycker det - inget emot att se platserna där förövarna befinner sig jämnade med marken.

I en första kommentar på tisdagen var George W. Bush av samma uppfattning. Då garanterade han att USA skulle "jaga och straffa" den ansvarige bakom dådet. I senare uttalanden under onsdagen förklarade Bush att detta kommer att betyda a att inget skillnad görs mellan dådets utförare och de som skyddar honom och att den amerikanska regeringen beslutat sig för att uppfatta attackerna som en krigshandling.

Under onsdagskvällen samlades även företrädare för NATO-länderna för att ta ställning till huruvida den klausul som förbinder hela militäralliansen att gemensamt besvara en attack mot en av medlemsstaterna - ska träda i kraft.

Vi förstår nu vad som planeras, och meddelandet till talibanerna som sitter vid makten i Afghanistan kunde inte varit tydligare.

Missiler kommer att avfyras och bomber falla över Afghanistan i jakten på bin Ladin. Räcker inte det skickas sannolikt marktrupper in och med Afghanistans terräng betyder det nästan säkert ett gerillakrig.

Grymheter kommer besvaras med grymheter, våld med våld och liv kommer tas för liv redan tagna.

Bombningen av den amerikanska flottbasen Pearl Harbor 1941 har 2001 fått en historisk efterföljare säger många i USA. Vi som vet vad vedergällningen då innebar håller andan.Mer läsning

Annons