Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utflyttning ger Ådalen mer pengar

Annons
Onsdag 13 mars

Utflyttning ger Ådalen mer pengar

Varje år verkar SCB:s statistik över hur utjämningssystemet kommer att utfalla komma som en överraskning.

Inte heller får frågan som ändå präglat inledningen på valrörelsen speciellt stort utrymme i mediebruset. Det konstateras kallt att Täby kommun betalar mest, 426 miljoner, till utjämningssystemet och att Dorotea kommun får mest per invånare i bidrag. Mycket mer får inte plats i den korta text som TT skickat ut.

Uppgifterna platsade inte ens på nyhetsplats i går. EMU-utredningen, kompetenskontona och bredbanden fick större genomslag.

Vill man veta mer får man själv studera tabellerna på SCB:s hemsida - eller kanske Stockholms läns hemsida. De moderata politikerna där brukar hålla reda på hur mycket vi norrlänningar stjäl från bättre behövande stockholmare för att kunna bygga ishallar i varje liten by, även om kommunalråden sannolikt inte känner igen sig i den beskrivningen.

Nu väntar vi bara på en kommentar från centerledaren Olofsson där hon konstaterar att "s-regeringen klyver landet både regionalt och socialt".

Så är vi tillbaka på samma plats vi var då förra årets statistik redovisades. Denna gång med mer pengar än sist då förstås.

Ådalen uppfattas vara i mer trubbel nu än tidigare. Befolkningen minskar och inkomsterna med dem. Härnösand får sitt bidrag uppräknat rejält medan Kramfors och Sollefteås bidrag - i relation till hur högt de låg tidigare - justeras något uppåt. Fortfarande får sollefte- och kramforsbon ungefär dubbelt så mycket som härnösandsbon i bidrag. Eftersom utjämningen syftar till att garantera alla kommuner och landsting likvärdiga ekonomiska förutsättningar oavsett strukturella förhållanden, betyder det att bilden av Ådalen som sagt är dystrare än tidigare. Med det sagt är pengarna förstås välbehövliga. Att bedriva kommunal verksamhet i samma lokaler som när brukarna var tusentalet fler kostar.

Att "slimma organisationen" låter dessutom enklare än det är. Målsättningen för Ådalskommunerna är, trots den stadiga befolkningsminskningen under många år, inte att nöja sig med de dystra prognoser som presenterades i fjol och som uppskattade folkmängden i respektive kommun till knappa 10 000 om mindre än 30 år.

Omställning är nödvändigt, men att riva ner det som byggts upp för att vi i dag inte kan se ljuset i utflyttningstunneln är inte nödvändigt. Vem hade i höstas exempelvis trott att Härnösands flyttstatistik skulle visa sig vara positiv för januari?

Utjämningssystemet ska användas förnuftigt och långsiktigt till att dels nedjustera ramarna efter mer rimliga befolkningsprognoser och dels för att efter avvägning satsa mot en framtid där folk flyttar in och inte ut. Möjligheterna att göra den avvägningen känns säkert begränsade i Dorotea.

Här bör det inte vara en omöjlighet.

Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons