Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildningstvång för invandrare är fel väg

/
  • På dt.se finns ledarredaktionens intervju med integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Annons

Att solidarisk flyktingpolitik och liberala regler för arbetskraftsinvandring för med sig integrationsutmaningar är självklart. Även den människa som invandrar till ett land där det råder trängande arbetskraftsbrist behöver stöd i att finna sig en bostad och lära sig de första fraserna på det nya språket.

Vi vet också att de initiala samhällskostnaderna för invandring betalar igen sig – både på kort och lång sikt. OECD:s beräkningar av hur invandringen påverkar ett lands ekonomi visar ett genomsnittligt överskott om drygt 25 000 kr per invandrarhushåll och år. De stora pensionsavgångarna gör dessutom tanken på en slopad invandring absurd ur arbetsmarknadshänsyn. Särskilt så här i Dalarna.

Ändå är bilden av invandringen ofta en annan. När en flyktingförläggning öppnar är känslorna upprörda. Men att allt fler av händerna i hemtjänsten gjort samma resa glömmer vi gärna.

Tyvärr finns även exempel där annars goda krafter bidrar till myter om människorna som invandrar. Borlänges kommunalråd Jan Bohmans (S) bidrag till detta – genom att, utan grund, hävda att hälften av Borlänges somaliska invandrare skulle vara analfabeter – är ett närliggande och smärtsamt sådant. Sådana föreställningar är farliga.

Folkpartiets landsmöte beslutade i helgen att verka för att alla som invandrar till Sverige ska ges en "utbildning i hur det svenska samhället fungerar". Denna ska vara obligatorisk för att kunna ansöka om svenskt medborgarskap.

Här känns den folkpartiska balansgången mellan öppenhet och krav väl igen. Krav om en "utbildning" är luddig nog för att inte reta upp de socialliberala krafterna, samtidigt som de som gärna sett tuffare krav stillar sig något.

Utbildning låter harmlöst. Men vad innebär det egentligen att bli medborgare, att bli svensk? Och kursplanen? Fria och allmänna val och alla människors likhet inför lagen. Men sen då?

Nej, utbildningstvång är knappast någon mirakelkur. Viktigare än nya kontrollfunktioner är att de som kommer hit tillåts bli drivande i sin egen integration. Den kvardröjande andan av förvaltning och omhändertagande, vilken präglar integrationspolitiken, behöver vädras ut.

Här behövs både nya kontaktytor mot potentiella arbetsgivare och fler platser där de som ska bli "nya" svenskar träffar de som är det sedan länge. Alla människor vill göra nytta och känna sig hemma där de bor. Det är vårt gemensamma ansvar att så många som möjligt får göra just detta.

Mer läsning

Annons