Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp med huvudet, Söderström!

Annons

Laget spelar bra, poängen trillar in och publiksiffrorna har varit goda den senaste tiden. När Modo Hockey till och med vinner en straffläggning kan alla supportrar känna viss tillförsikt och hopp om framtiden.

Ändå måste man ställa sig frågan: Hur illa ställt är det egentligen med Modo Hockeys ekonomi?

Och det märkliga är att den frågan inte ställs på grund av något som Modo Hockeys företrädare sagt eller gjort – vilket brukar vara fallet – utan på grund av det sätt som kommunens ledande politiker uppträder på.

Att kommunen äntligen tar ett samlat grepp om det ekonomiska stödet till stadens hockeystolthet är bra; den kommunala sponsringen har de senaste åren varit allt annat än transparent och handlat mer om "kreativa" paniklösningar och märkliga affärsupplägg än om öppna kort.

Läs också:

Rönmark: Ska LHC få mycket mer än Modo?

Men när det vanligtvis så coola kommunalrådet Elvy Söderström (S) uppträder som en nervös juniorspelare som blir jagad i egen zon undrar man vad som är på gång.

Varför är det så bråttom med utbetalningarna till Modo Hockey att en återremiss på fullmäktigemötet i december måste undvikas till varje pris?

Varför inte ta ett djupt andetag, göra en ordentlig genomlysning av hur kommunen arbetar med att stötta elitidrotten i Örnsköldsvik – och då inte bara Modo Hockey – och sedan presentera ett genomarbetat förslag som kan få debatteras, justeras och sedan bli klubbat i fullmäktige under våren?

Vi ska komma ihåg att kommunen inte direkt håller SHL-klass i att ta fram ordentliga underlag när det gäller Modo Hockey, men mer än en post it-lapp med texten "Vi måste ge mer stålar till hockeypojkarna! Mvh, Elvy" förtjänar de folkvalda i Örnsköldsvik.

Lite mer tid skulle också ge Elvy Söderström chansen att fila på sin argumentation. Att hänvisa till att exempelvis Växjö kommun ger mer pengar till "sitt" SHL-lag än vad Örnsköldsvik gör, det är förbluffande dumt. Örnsköldsviks kommunalråd är en klok person och en av Sveriges vassaste politiker. Hon vet att en argumentation som bygger på att "andra ger ännu mer" inte håller, så varför ens försöka?

Läs också:

Rönmark: Redovisa eller betala tillbaka

Nej, skattebetalarna i Örnsköldsvik förtjänar att kommunens starkaste politiker tar frågan på större allvar.

Att transparens, tydlighet och en ordentlig diskussion föregår beslutet är dessutom extra viktigt med tanke på att kommunen faktiskt är bland de bästa i Sverige i den inte så smickrande tävlingsklassen "usla och ogenomtänkta kommunala affärer" och aspirerar på någon form av medalj när det gäller kommunal skuldsättning.

De ledande politikerna och tjänstemännen borde ta det lite lugnt, ta ett djupt andetag och låta processen ta den tid den behöver.

Det tjänar alla på, även Modo Hockey. Vi ska komma ihåg att Modo Hockey gör Örnsköldsvik mer känt ute i landet, men att det sätt som föreningen och kommunen agerar på när det gäller skattestödet gör att Modo Hockey och Örnsköldsvik framstår i allt annat än god dager.

Så upp med blicken från isen, Elvy Söderström, annars finns det en risk att det smäller till ordentligt, både när gäller den kommunala ekonomin och Örnsköldsviks rykte.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons