Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar fasas ut

/
  • Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, får inget stopp på utfasandet av unga långtidsarbetslösa.

Efter utförsäkringarna kommer nu "utfasningarna"; arbetsmarknadspolitikens slutstation för tiotusentals långtidsarbetslösa.

Annons

"Ingen mer ska gömmas och glömmas", skrev de moderata riksdagsledamöterna Lena Asplund och Jenny Pettersson, i en text om Fas 3 på Ordet fritt igår.

I en rätt kort artikel lyckades debattörerna få in benämningen "sysselsättningsfasen" inte mindre än åtta gånger – medan de överhuvudtaget inte nämnde begreppet "Fas 3".

Man förstår ju att regeringen verkligen försöker att blästra bort det beryktade namnet, men sysselsättning som namn på sista fasen i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin är väl inte mer passande.

Av de fina orden om att sista fasen ska innehålla "kvalitetshöjande sysselsättning i arbetslivet" är det ju inte mycket bevänt med. "Förvaringsfasen" vore kanske bättre.

Och på tal om att kalla saker vid sitt rätta namn: De två moderaterna menar att de 30 000 som befinner sig i Fas 3 med Socialdemokraterna vid regeringsmakten skulle "osynliggöras i arbetslöshetsstatistiken".

Men vet ni vad: de mer än 33 000 där är redan osynliggjorda.

För i Fas 3 tycker som sagt Moderaterna att man som långtidsarbetslös är sysselsatt, så de som förmodligen står längst ifrån den reguljära arbetsmarknaden av alla arbetslösa ingår ju inte ens i den öppna arbetslöshetsstatistiken.

De över 33 000 personerna har inte heller rätt till någon avstämning under Fas 3-tiden som tvärtom inte har någon som helst bortre parentes. Pensionen eller döden, det som kommer först. Arbetslinjen vinglar betänkligt.

Och som facktidningen Dagens Arbete, DA, kunde avslöja igår vet inte Arbetsförmedlingen vad de ska göra för att leva upp till löftet man utställde så sent som i somras: att inga unga under 25 år skulle slussas in i Fas 3.

Många hundra är redan där, vid årsskiftet är de över tusen och kan inte Af backa bandet är de 12 000 långtidsarbetslösa unga som redan befinner sig i jobb- och utvecklingsgarantin där inom ett par år. Ungdomar under 25 år som då befinner sig långt ifrån den reguljära arbetsmarknaden man kan komma.

För det är, precis som de moderata riksdagsledamöterna säger, snarast imponerande att så många som 15 procent av alla inom Fas 3 kan lämna den för ett (ordentligt subventionerat) arbete eller studier. Att någon skulle lämna Fas 3 för ett riktigt jobb har nämligen aldrig varit meningen.

Till DA berättar professor Anders Forslund, biträdande chef på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, och en av Sveriges ledande experter inom området, att Fas 3 aldrig var tänkt att leda till ett ordinarie jobb.

– Fas 3 var aldrig tänkt att bli ett ställe där man hamnar om det överhuvudtaget finns en rimlig chans att man skulle kunna få ett jobb till normala marknadslöner. Mot bakgrund av att vi vet att aktiviteten är väldigt låg i fas 1 och 2 så är min gissning att många hamnar i fas 3 som inte borde ha gjort det.

Det är på detta den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik vilar: Fas 1 och 2 – med låg aktivitet och kraftigt underbetyg för kostsamma och poänglösa jobbcoacher – och sen arbetsmarknadens motsvarighet till sjukförsäkringens utförsäkring: Fas 3 - utfasningen.

Annons