Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga gillar partipolitik igen

Annons
Onsdag 16 januari 2002Unga gillar partipolitik igen

Ungas intresse för partipolitik ökar. Det gäller för partierna att ta vara på det medan det fortfarande brinner.

Det ät inte längre så att unga människor struntar i partipolitiken. Intresset har i stället ökat under det senaste året, har Sifo konstaterat i en undersökning beställd av Kommunförbundet och Landstingsförbundet. En fjärdedel av de tillfrågade, i åldern 16 - 24 år, sade att de tyckte partipolitiken blivit mer intressant nu. Trots att valrörelsen inte kommit igång och trots att flera bedömare anklagar oppositionen för att sova.

Det troliga är att de unga intresse väckts av andra frågor än de som ventileras i inrikespolitiken - och det är i så fall också glädjande för det visar på ett internationellt engagemang. Michael Anefur, ordförande i Kommun- och Landstingsförbundens demokrati- och självstyrelseberedning, nämner terroristattackerna den 11 september, främlingsfientlighet och antidemokratiska strömningar som bidragande orsak till att unga bryr sig mer om de politiska partierna. Det finns ett behov av att sluta upp bakom demokratiska grundvärden, menar han.

I somras visade Ungdomsbarometern att 18 procent av ungdomarna kan tänka sig att bli medlemmar i ett politiskt parti. Då var tre procent av landets 16 - 25-åringar medlemmar. De politiska ungdomsförbunden har också märkt av det ökande intresset, flera redovisar en medlemsökning.

Kommunernas ungdomsråd och landstingens ungdomsparlament kan ha bidragit till att väcka intresset för politik och politiska partier. Vill man åstadkomma förändringar i samhället är den enklaste vägen att använda sig av partier som redan är etablerade i de demokratiska församlingarna. Utomparlamentariska metoder väcker säkert mer uppseende men leder sällan någonvart och till varaktiga förändringar. Det är kanske det som ungdomarna har upptäckt.

Socialdemokraternas partiordförande Göran Persson har lovat att föryngra partiets riksdagsledamöter. Ännu har hans löfte inte slagit igenom i nomineringarna till riksdagsvalet. En sak kan dock alla partistrateger vara övertygade om - ifall unga människors politiska engagemang inte tas till vara och ger resultat så finns det ingen återväxt. En effekt av det kan bli att de få som tar på sig politiska uppdrag blir näst intill professionella och bildar en politisk elit. Tendensen finns redan men så vill väl ingen att demokratin ska utformas.

Det handlar för övrigt inte bara om att släppa in unga människor i beslutande församlingar, där de ofta hamnar i en gisslansituation. Deras ambitioner, tankar och idéer måste behandlas seriöst. Besluten berör ungdomarna i hög grad, de är ju de som ska leva med dem.Pappor är också föräldrar

Föräldraskap är inte alltid så enkelt att kombinera med arbete. Många kvinnor kan berätta om att barn ger till karriärmässiga nackdelar och till och med kan leda till uppsägning. Män möter i regel inte sådana hinder. Men så tar män också ut endast 12,8 procent av föräldraledigheten. Skevheten mellan mäns och kvinnors uttag är alldeles för stor för att den ska kunna förklaras med familjernas fria val. Den är istället tecken på ett jämställdhetsproblem.

Två faktorer brukar lyftas fram som viktiga för hur en familj väljer att dela upp föräldraledigheten. Privatekonomin och samhällets attityder. Vad gäller den senare spelar arbetsgivarnas attityder stor roll.

En undersökning gjord av forskare på Göteborgs universitet som bland annat bygger på svar från personalcheferna på landets 200 största företag visar att det finns ett passivt motstånd mot pappaledighet på så många som en tredjedel av företagen. Arbetsgivare som uppmuntrar pappaledighet är sällsynta.

- Tidigare har jag trott att männen velat gömma sig bakom arbetsgivaren, men det tror jag inte längre, säger en av forskarna, psykologiprofessorn Philip Hwang, till Göteborgs-Posten.

Förvånansvärt många arbetsgivare har alltså inte förstått att en positiv inställning till pappaledighet är ett sätt att både locka och behålla kompetent arbetskraft. De borde lära sig av de framsynta företag som förstår att föräldraledighet faktiskt innebär kompetensutveckling för de anställda. En sådan attitydförändring är faktiskt lönsam i längden.

Mer läsning

Annons