Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tror politikerna kanske att alla är en Medelsvensson?

Heter du Maria, är 42 år och jobbar inom vård- och omsorg? Har du en man, två barn och kör en grå Volvo? Är den sammanlagda månadsinkomsten i ditt hushåll 57 000 kronor?

Annons

Grattis, då är du Sveriges mest genomsnittliga kvinna. Men i Västernorrland är du definitivt inte normen. Inte så mycket på grund av bilen eller jobbet utan den där inkomsten.

Medelinkomsten för en kvinna i Västernorrland är 17 500 kronor – för en man knappt 23 000.

För ett par där båda är i 40-årsåldern och jobbar ligger snittinkomsterna så klart högre, men ett sådant par är å andra sidan inte speciellt representativt för den genomsnittliga västernorrlänningen eller hens hushåll.

Ändå älskar de politiska partierna att formulera sin politik kring just 42-åriga Marias intressen. För just den hushållsinkomst hon representerar. För att de tror att en politik för genomsnittet ska vinna röster även från den som inte alls är genomsnittlig.

I SCB:s årsbok finns alltid en massa intressanta listor att ta del av som sammantaget målar en sammanhängande bild av Sverige.

I årsboken för 2013 kan man lära sig att medelåldern för kvinnor i Västernorrland är 44,5 år och att det en medelvecka föddes 1 100 pojkar och 1 049 flickor.

Lika intressant är att 68 procent av kvinnorna och 90 procent av männen som arbetar, arbetar heltid och att 48 procent av kvinnorna men bara 16 procent av männen arbetar inom offentlig sektor.

1 720 fall av misshandel och 328 sexualbrott, varav 126 våldtäkter, anmäldes en medelvecka under 2013 – och matlagning är något män och kvinnor en medeldag lägger 26 respektive 43 minuter på.

Men så var det den där Medelsvensson-familjen som SCB målar upp. Som inte ens heter Svensson, Johansson är det vanligaste svenska efternamnet.

Etniskt svenska är de förstås och åldersmässigt både med distans till de tuffa åren där arbetslöshet är en verklighet för en av fyra – och till pensionen där inkomsten faller och där krämpor och sjukdomar blir vanligare.

Varken Maria eller hennes medelman Fredrik fajtas med arbetslöshet eller sjukskrivning. Deras två barn har inga problem med att skolan vill att de tar med sig matsäck nån gång i månaden eller att hemläxan ska göras på dator, en sån har de ju på rummet.

Om Maria och Fredrik är lyckliga går det inte att säga något om, men den ekonomiska lyckan skiner onekligen över dem. Inte minst för att de flesta politiska partier ser dem som nyckeln till valseger, trots att de inte är i närheten av att representera en majoritet.

Allt de fått under de borgerliga regeringsåren – på bekostnad av alla som inte når upp till medel - lovas de dessutom få behålla om Socialdemokraterna får bestämma.

S tycker det går att kalla dem som tjänar 60 000 kronor i månaden för höginkomsttagare eftersom de kanske inte själva "uppfattar sig så".

Man väljer att låta Maria, Fredrik och deras barn leva kvar i sin medelklassbubbla, frikopplade från resten av Sverige. Men sånt funkar ju bara i en årsbok från SCB.

Mer läsning

Annons