Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till feodalsamhället?

/
  • Arkitektmodellen med det av kungen kritiserade Nobelcentret i förgrunden.

Annons

Kommer ni ihåg låten ”Han satte foten i en potta”? Hasse Alfredsson om jag inte minns fel.

Nu har kungen hamnat med foten där igen. Möjligen en aning oförskyllt, frammanad av en kulturjournalist med alldeles egen agenda.

Den som googlar på Dagens Nyheters kulturskribent, Maria Schottenius, och ordet Nobelcenter, behöver inte tvivla. Planerna på ett Nobelcenter är totalt fel. Det ligger fel, är för stort, borde flyttas, vridas, borde ”downsizas”. Det senare en innovation av kungen. Kanske borde han ha downsizat sig själv i stället och funderat över vilket sällskap han hade hamnat i.

Intervjun är uppbyggd så att orden nästan placeras i munnen på ”Kung Carl den unge hjälte, han stod i rök och damm”. Jo, hon skriver så, Schottenius, i Esaias Tegnérs anda. Även om det nu bara är byggdamm den nuvarande ”hjälten” befinner sig i.

Nu ska beslutsfattarna äntligen lyssna. De som har varit döva för den tidigare kampanj som pågått mot bygget. Orden kommer från ”högsta ort”. Vi som tror att Torekovskompromissen fortfarande gäller, står häpna. Högsta ort?

Till saken hör att demokratiska beslut redan har tagits. Det kan vara bra att veta, för oss uti i landet som inte har varit inblandade i vare sig den här infekterade striden, eller andra Stockholmsstrider, som exempelvis ombyggnaden av Slussen.

Det är klart att vi undrar varför det är så nödvändigt att låta kungen trampa i pottan den här gången. Men Nobelpris, Nobelfest, det är då vi får följa vårt representationspar extra mycket. Kungen delar ut priset och sprider glans åt festen. Klart grabben måste få säga sitt, nu när Schottenius äntligen har fått fatt i honom.

Hon har trots allt under sitt kampanjande mot bygget uppmanat honom att vägra dela ut priset, för att få stopp på det som hon ser som ett elände. Nu äntligen får hon honom på gaffeln.

Och kungen trampar på. Förstår jag saken rätt riskerar bygget, som dessutom har fel färg, också att ligga alldeles för kloss på slottet. Ni förstår!

Men om vi nu lite envetet vill hålla fast vid Torekovskompromissen och likt Palme hävda att kungahuset numera bara är en ”plym”, en ceremoniell institution. Ska vi då tro på att kungens ord plötsligt är lag? Att hans ord skulle kunna köra över det beslut som valda politiker har tagit i demokratisk ordning? Tillbaka till feodalsamhället?

De flesta ute i landet är säkerligen, i likhet med mig, helt ovetande om hur det nya Nobelcentret kommer att te sig. Det är inte det saken handlar om. Finge jag bestämma skulle centret för övrigt förläggas till Karlskoga. Det var ju Nobels hästar där, som räddade hem Nobelpengarna och priset till Sverige. Dessutom finns ett häftigt bergrum kvar från gamla Boforstiden, som skulle kunna bli att sanslöst unikt Nobelcenter. Men det hör inte hit.

Det sanslösa nu är att det liberala flaggskeppets, Dagens Nyheter, kända kulturskribent anser att kungamakten ska köra över demokratiskt fattade beslut.

Fly mig en Alvedon!

Monica Sundberg är frilansskribent

Mer läsning

Annons