Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiggeriförbud? Sossarna borde skämmas!

/
  • Vi kan inte utrota fattigdom med tiggeri men knappast inte heller med tiggeriförbud.

Annons

Regeringen överväger att införa tiggeriförbud i Sverige, enligt Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Hur svårt kan det vara för en socialdemokratisk regering att INTE adoptera sverigedemokratisk politik egentligen?

I en intervju i Dagens Nyheter (18/8) säger Shekarabi bland annat att:

– Målet måste vara att få bort tiggeriet. Det är ingen lösning på fattigdomen. Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte och kommer aldrig att vara att vi har tiggeri på svenska gator.

Sant. Men hur mer exakt är ett förbud mot tiggeri i Sverige en lösning på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien?

Är tanken att tiggarna ska resa tillbaka till sina hemländer och sätta press på sina nationella rikspolitiker för att få ta del av de sociala och ekonomiska reformer som romerna nekats i århundraden?

Man skulle annars kunna tänka sig att den svenska regeringen – om de nu faktiskt har ett intresse av att hjälpa tiggarna och inte bara köra ut dem ur landet - agerar först för att åstadkomma en förändring i tiggarnas hemländer som gör det möjligt för dem att resa hem och kunna försörja sina barn istället för att sitta på en kartongbit utanför Ica ett par hundra mil hemifrån och tigga till sig 50 spänn om dagen.

Att sitta på marken med en lapp och en mugg och be om växelpengar är inte olagligt och borde förstås inte heller vara det. Ska vi skicka polisen på människor som inte utsätter andra för säkerhetsrisker eller utgör en hotbild? Som om polisen inte har tillräckligt med viktiga brott att jobba med...

Tiggare är möjligen inte heller kul att titta på för förbipasserande. Men det är det å andra sidan mycket här i världen som inte är som vi ändå har vett att inse att förbud inte rår på.

En socialdemokratisk regering som angriper de allra lägsta i samhället är inte min socialdemokratiska regering.

Mer läsning

Annons