Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar ni bilen i sommar igen?

Annons
Onsdag 5 juni

Tar ni bilen i sommar igen?

Inför semestern gäller det att bestämma semesterns fortskaffningsmedel: bil, buss, tåg eller flyg? Det vinnande alternativet hade mycket väl kunnat vara tåget om SJ inte krånglat så mycket. Nu blir det säkert bilen som vanligt.

För barnfamiljen lönar det sig ofta att lösa tågbiljett, varje vuxen som löser biljett kan utan kostnad ta med sig ett eller två barn. Det låter som en god affärsidé. Ändå har SJ alldeles för dålig täckning på sina tåg och inte bättre blir det av att bolagets operativa verksamhet gick back med 100 miljoner kronor förra året.

SJ har de senaste månaderna iscensatt en saneringsaktion för att rädda företagets ekonomi. Steg ett har varit att byta ut gratisnumret till biljettbokningen mot ett betalnummer. Sedan bestämde de att de som inte förstod piken utan ringde ändå skulle straffas ytterligare genom att avgiftsbeläggas extra.

40 kronor kostar det sedan i mars att få en biljett man beställt över telefon hemskickad. Hälften så mycket kostar det att hämta samma biljett hos ett ATG-ombud medan biljettförsändelsen är alldeles gratis om SJ slipper tala med beställaren, det vill säga om biljettbeställningen görs över internet.

Det kan låta, sett till den totala biljettkostnaden, småaktigt att klaga på en 40 kronors avgift, men sanningen är den att sett till allt krångel inom SJ de senaste åren har deras anseende bland resenärerna fått några törnar. Stationshus har lagts ned, de hotar studenterna med att ta bort studentrabatterna och de ändrar biljett- och rabattsystemen för resten av resenärerna med alldeles för täta mellanrum och senast igår meddelade bolaget mellan 200-300 anställda kommer att sägas upp för att förbättra lönsamheten.

Inget ord eller agerande med anledning av Banverkets uträkning i våras som visade att en 20-procentig sänkning av priset skulle ge fem miljoner fler resor på ett år och ge en vinst på ungefär 250 miljoner. SJ tuffar hellre vidare med halvtomma tåg.

Ändå säger undersökning efter undersökning att svenskarna uppfattar tåget som ett trevligare färdmedel än buss och flyg. Men vad gör väl det när det trots allt blir bilen familjen tar med sig på semestern. Förmodligen dyrare, definitivt mer miljöovänlig men inte heller lika krånglig som SJ.

Susanne Sjöstedt

Replik:

Hur ser verkligheten i Kramfors ut?

Är större barngrupper och nedlagda äldreboenden Sjöstedts uppfattning om god socialdemokratisk politik, undrar centerpartisten Hans Hedlund i en replik till texten "(S)kiljelinjerna i Kramfors, publicerad 24 maj.Susanne Sjöstedt väljer i sin ledare den 24 maj att med skribenters rätt dela ut några rallarsvingar och det må ju vara henne väl unt. Jag vill för min del bara peka på några detaljer som kan ställa Susannes lovord i något annorlunda dager. Under närmare trettio års majoritetsstyre har Kramfors kommun hamnat hos kommunakuten på grund av sin dåliga ekonomi.

Socialdemokraterna har alltsedan 70-talet velat framstå som alla goda gåvors givare och de kostnader som kommunen tidigare dragit på sig måste nu betalas. Den socialdemokratiska linjen i Kramfors har under de senaste åren varit att lägga ned äldreboenden och småskolor. Jag förstår varför s-ledningen försöker hålla en låg profil, men Susanne tycker uppenbarligen att det är något att skryta med.

På vilka fler områden tycker du att den förda politiken speglar socialdemokratiska värderingar? Är det månne genom fler barn, större barngrupper och mindre personal i förskolan?

Våren 2000 behandlades frågan om att ansöka pengar ifrån kommun- och bostadsakut. För att åtminstone teoretiskt kunna presentera en budget i balans 2002 så beslutades det vid budgetens antagande hösten 2000 att anta principerna för en tvåårsbudget. Där la vi i centerpartiet tillsammans med övrig opposition fram ett alternativt förslag som innebar att fler äldreboenden och skolor skulle bli kvar.

Det förslaget avslogs av s+v majoriteten och då är det tyvärr bara att gilla läget men att berätta om det alternativ som fanns. Vad gäller slutsatsen att voteringar innebär ett överflöd av kompetenta kandidater så får det stå för Susanne. Att vilja är inte detsamma som att kunna!

Slutligen så är det tyvärr bara att konstatera att om socialdemokraterna får fortsatt regeringsmakt i landet så kommer kommunerna i framtiden endast att bli en form av förvaltningsorgan åt staten. Olika former av styrande lagstiftning, till exempel miljöbalken och olika stopplagar, eller styrning genom bidrag, till exempel maxtaxa inom barn- och äldreomsorg, är tydliga tecken i tiden.

Lokal- och regionpolitikers makt urholkas alltmer genom riksdagsbeslut, eftersom riksdagsmännens makt urholkas alltmer genom olika EU-fördrag. När riksdagsmännen inte kan bestämma om landets styrning väljer de att bestämma över hur kommunerna ska styras!

Hans Hedlund (c)

oppositionsföreträdare

KramforsSvar direkt:

"Rallarsvingar"? Det är nog första gången jag anklagats för att utdela sådana. Att väcka oppositionen ur sitt slummer har dock visat sig kräva hårdare angrepp än vad som annars får anses vara försvarbart.

Att påstå att socialdemokraterna i Kramfors - eller i själva verket undertecknad - förhäver sig, är inget oväntat bemötande. Men nog verkar det som att det är Hedlund och inte jag som tillskriver socialdemokraterna i Kramfors mer makt än de rimligen har. Den globala urbaniseringstrenden har sannolikt väldigt lite med socialdemokratiskt styre i Kramfors att göra. Folk flyttar i allt högre utsträckning till storstadsområden. De gör det i Sverige, de gör det i Europa och de gör det i alla övriga kontinenter. Inte bara Kramfors har därför att brottas med en för stor kostym.

Inte heller innebar min text att allt politiskt som hänt i Kramfors de senaste åren har varit av godo. Ingen socialdemokrat gillar att skära i verksamheter, men - och det är ett stort och när det gäller politiska partier stort men - socialdemokraterna backar inte från ansvar över helheten även när det enda alternativet till handling känns ofantligt tungt.

Så nej, Hans Hedlund, stora barngrupper och försämringar inom äldreomsorgen är inte socialdemokratisk politik, men att ta ansvar för kommunens ekonomi och inte pantsätta våra barns framtid är det. Ambitionen att axla ansvaret för helheten - det positiva OCH negativa är sannolikt också varför socialdemokraterna och inte centerpartiet vinner Kramforsbornas förtroende i val efter val, i goda som svåra ekonomiska tider.

"Att vilja är inte det samma som att kunna" skriver Hedlund. Så sant som det är sagt, för inte vill väl centerpartiet vara ett obetydligt marginalparti, de förmår bara inte göra något åt det.Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons