Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk efter igen, Löfven

/
  • I dag håller Stefan Löfven sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm. Det vore bra om han omprövade sin inställning till ett femte jobbskatteavdrag.

I går på Harpsund presenterade finansminister Anders Borg regeringens valårsbudget, som innehåller skattesänkningar på 16 miljarder kronor. Det mesta av pengarna, 12 miljarder, ska gå till ett femte jobbskatteavdrag.

Annons

I går samlades också Socialdemokraternas ledning till överläggningar på Bommersvik. Finanspolitiska talespersonen Magdalena Andersson klargjorde återigen att partiet är mycket kritiskt till ett nytt jobbskatteavdrag, men kommer att acceptera sänkningen om S vinner valet nästa år.

– Vi går inte till val på att rulla Sverige bakåt, vi ser i stället framåt, förklarade hon på en pressträff.

Det är en märklig och feg inställning. Sverige behöver en regering som satsar på investeringar, i järnvägar, bostäder, skola, vård och omsorg. Ännu en skattesänkning skulle minska de möjligheterna.

Stefan Löfven och partiledningen står fast, trots att allt fler kritiker tycker att partiet ska riva upp skattesänkningen vid en valseger. Ledningen försvarar sig med att de inte vill sätta folk i besvärliga situationer och störa deras långsiktiga planeringsförutsättningar.

Men 200 kronor mindre i månaden skulle knappast rasera tillvaron för den som har ett arbete. Särskilt inte om de redan nu får veta att så blir fallet om alliansregeringen faller. Att säga nej nu och ja nästa år imponerar inte.

Om pengarna i stället används till vård, skola och omsorg har en majoritet av väljarna inget emot en sådan prioritering. Inställningen från partiledningen blir ännu märkligare när den anklagar regeringen för att låna till skattesänkningen.

Reformutrymmet är lika stort både för alliansen och för oppositionen. Det kan användas till att sänka skatten eller rusta upp välfärden. För en radikal socialdemokrati borde det valet vara enkelt.

Det blir ännu enklare när Konjunkturinstitutet med flera talar om att det egentligen inte finns något reformutrymme alls, men regeringen skapar ett för att kunna ge väljarna frikostiga gåvor.

– Vill vi verkligen ha en urholkning av det offentliga välfärdsåtagandet och lägre skatter med regeringens linje, eller vill vi inte det, frågar till exempel Lars Calmfors, professor i nationalekonomi.

Skulle inte Stefan Löfven klara en debatt med Fredrik Reinfeldt om detta? Ja, om han släpper sargen och vågar stå upp mot den passiva skattesänkarpolitiken.

I dag ska S-ledaren Stefan Löfven hålla sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm. Det vore bra om han öppnade för att ompröva sin inställning till jobbskatteavdraget. Antagligen kommer han inte att göra det. Han är en man som står fast vid vad han har sagt.

I det här fallet vore det ändå välkommet med en omsvängning. Alla har rätt att ändra sig ibland. Rådet till Stefan Löfven blir därför: Tänk efter en gång till.

Mer läsning

Annons