Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systemet med hyrläkare ett dyrbart vårdfiasko

/
  • Kostnaderna för hyrläkare skulle minska, lovade SKL, men i stället har de fördubblats på fem år. Det är ett fiasko och en fara för patientsäkerheten.

Åttaårige Viggo låg döende på Gävle sjukhus. Han hade en elakartad tumör på hjärnstammen, men dog av en lunginflammation efter att hans immunförsvar blev kraftigt nedsatt. Under hans två sista veckor i livet mötte han 14 olika läkare, flera av dem inhyrda stafettläkare.

Annons

Föräldrarna anmälde sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). De känner sig berövade ett lugnt avsked med sitt älskade barn, i stället fick de uppleva ett kaos.

SVT har granskat hyrläkarsystemet och lyft fram fallet med Viggo. Han är långtifrån det enda tragiska fallet. Systemet skapar bristande kontinuitet och det äventyrar patientsäkerheten.

Diagnoser fördröjs, provsvar blir liggande och vårdpersonal skolas inte in. Det kan få förödande, ja till och med dödliga konsekvenser för patienterna.

Hyrläkarsystemet bidrar också till att många landsting bryter mot lagen. De kan inte erbjuda den fasta läkarkontakt som patientlagen kräver.

Inte nog med detta. Landstingens kostnader för att hyra in personal har fördubblats på fem år. Sedan 2010 har stafettpersonalen kostat sammanlagt 16 miljarder kronor.

En hyrläkare är 1,5-2 gånger dyrare än en landstingsanställd. Det betyder att landstingen gått miste om 4-8 miljarder kronor under fem år. Tänk så mycket mer vård det kunde ha blivit för de pengarna.

Utvecklingen har gått åt helt fel håll för landstingen. I stället för att minska beroendet av inhyrd personal har det ökat och nästan blivit ett missbruk.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) satte 2012 upp delmålet att halvera kostnaderna på två år. Den ambitionen sprack rejält och Dag Larsson (S), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation, erkänner i Aktuelltstudion att det är ett misslyckande, som också skulle kunna kallas för fiasko.

Han skyller på lokala vårdcentraler och sjukhus som inte skött sitt jobb. Det är dock en dålig förklaring. Politikerna har gjort sjukvården till en marknad och lekt New Public Management, trots att skattefinansierad välfärd inte lämpar sig för en kapitalistisk ideologi.

Landstingen behöver göra betydligt mer för att bli en attraktiv arbetsgivare. Bättre scheman, högre löner och mindre administrativt arbete är nödvändiga åtgärder för att behålla vårdpersonalen.

Samordningen mellan landstingen har varit dålig. Hyrläkarna har kunnat spela ut landstingen mot varandra och trissat upp sina egna löner och kostnaderna. Det går inte riktigt ihop med Läkarförbundets etiska regler om att sätta patientens hälsa som det främsta målet.

Nej, för stafettläkarna är inte yrket ett kall. Det är i stället en hittills outsinlig källa till riktigt stora pengar. Så kan inte få fortsätta att vara.

Det är bara att hoppas att SKL den här gången håller vad de lovar och lyckas samla alla landsting för att fasa ut ett dyrt och för patienterna farligt system.

Mer läsning

Annons