Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges självbild måste anpassas efter verkligheten

/

Annons

Försvarets Radioanstalt (FRA) spionerar på ryska toppledare. SVT:s reportrar har fått dokument av visselblåsaren Edward Snowdens kontakt Glenn Greenwald, vilket avslöjades i Uppdrag granskning på onsdagen (4/12). Att Sverige bedriver ett omfattande spaningsarbete gentemot Ryssland är inte konstigt. Ryssland är, med sin militära upprustning och stormaktsambitioner, antagligen det viktigaste objektet för den svenska försvarsmakten. Ryska politiker är säkerligen väl medvetna om vad som försiggår.

Vad som däremot är anmärkningsvärt är att FRA delat med sig av informationen till USA. Enligt dokumenten som SVT kommit över är FRA en ovärderlig partner för den amerikanska underrättelsetjänsten. Informationen hade inte varit tillgänglig för amerikanerna om det inte vore för den verksamhet som FRA bedriver.

Det inte märkligt att NSA väljer att samarbeta med just Sverige. Sveriges geografiska läge är unikt. Stora delar av Rysslands kontakt med omvärlden går via svenska kablar i Östersjön. FRA-lagen som klubbades 2008 gör det möjligt att komma åt den informationen. Dessutom sitter Sverige på spetskompetens i fråga om att bedriva signalspaning mot Ryssland.

Att Sverige ger med sig av den här sortens fakta till USA är heller inget nytt. Under Kalla krigets dagar förmedlade FRA information om sovjetiska fartyg och flygplan till USA och Storbritannien.

Är Sveriges alliansfrihet hotad i och med samarbetet med NSA? Faktum är att den svenska alliansfriheten hade sina sista dödsryckningar för ett decennium sedan. Om ett annat EU-land eller nordiskt land drabbas av ett militärt angrepp kommer Sverige att ställa upp med militära medel. Dessutom har den svenska försvarsmakten nu ett närmare samarbete med Nato än någonsin. Sedan Warszawapaktens upplösande 1991 har det svenska försvarsmaterielet successivt anpassats efter Natostandard, och Sverige har gemensamma övningar med försvarsalliansen.

Är det så att USA utnyttjar Sverige för att få reda på vad ryska toppolitiker har i kikaren? Det kan vara så, men det är svårt att säga. Att Sverige samarbetar med andra länders underrättelsetjänster är dock varken märkvärdigt eller nytt. Troligtvis får Sverige tillbaka information som annars inte skulle vara tillgänglig. Det är en bra bytesvara, sa Björn Fägersten, forskare i statsvetenskap, i SVT:s Nyhetsmorgon (5/12).

Att FRA samarbetar med NSA angående signalspaning mot ryska makthavare är något helt annat än massavlyssningen av vanliga medborgare. Det som är upprörande i det här fallet är att svenska politiker inte har stake nog att vara tydliga – Sverige är inte längre ett alliansfritt land utan samarbetar med andra västländer. Den svenska självbilden och uppfattningen om vår neutralitet måste anpassas efter dagens verklighet.

Mer läsning

Annons