Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna är inte dina bästa polare

/
  • Jimmie Åkesson (SD) företräder en rasistisk högerpolitik. Är välfärdspolitik du saknar är han inte din polare. Det är faktiskt inte svårare än så.
  • Sara Skyttedal.
Annons

– Jag kan inte se en äldre människa i ögonen och säga, ledsen att du svälter ihjäl men vi måste ha asylinvandring, det är möjligt att Fredrik Reinfeldt vill göra den prioriteringen men jag tänker inte göra det.

Återigen: det är bara en väldigt liten människa som skulle komma på tanken att ställa två svaga grupper emot varandra och låtsas som att vi bara har råd att hjälpa en av dem.

I övrigt ligger upplägget i linje med den sverigedemokratiska valkampanjen.

Att låtsas som att alla problem i det svenska samhället beror på invandring – eller i alla fall kan lösas av att sätta stopp för densamma lockar säkert en del av partiets väljare. Alldeles säkert har ett rasistiskt parti med rasistiska företrädare och en rasistisk politik en del rasistiska väljare.

Det förklarar dock inte väljarsiffror på över tio procent. Nånstans där gömmer sig även väljarna som är beredda att ignorera rasismen och att Sverigedemokraterna grundades av nazister för inte mycket mer än 25 år sedan, och istället fokusera på partiets löften om ett bättre Sverige för just dem.

Fokusera på att det finns ett parti som istället för att, likt övriga riksdagspartier, snutta runt med ett minimalt reformutrymme som inte räcker till något av egentlig substans säger att det finns utrymme för hundratals miljarder mer till exempelvis äldre och arbetslösa.

Varför skulle man inte lyssna på dem? Varför skulle man inte lockas? De lovar ju ”förändring på riktigt”.

Tidigare undersökningar har visat att SD i valen 2006 och 2010 lockade fler väljare från vänster än höger. Socialdemokraterna speciellt tappade på SD:s bekostnad.

Kanske handlade det om väljare som tyckte SD lät som gamla socialdemokrater när de talade om "folkhemmet" och välfärden och om hur allt var bättre förr. Väljare som dessutom verkade tro att SD var ett arbetarparti, ett fackvänligt parti.

Trots att SD sedan dess övergått till att inte bara kalla partiet "socialkonservativt" och "nationalistiskt" – och på det (i alla fall det förstnämnda) plockat röster från främst Moderaterna så behåller de greppet om LO-medlemmarna. Bland dessa är SD näst största parti efter Socialdemokraterna och hade enligt en opinionsundersökning i våras 15 procents stöd.

I Aftonbladet skriver journalisten Carina Bergfeldt om varför SD lockar i krönikan ” Sverigedemokrat - jag tror inte att du är rasist” (28/8).

Jag tror inte att du är rasist. Jag tror att du funderar på SD för att du är missnöjd. För att du är trött på Fredrik Reinfeldt. För att du tycker att sossen, MP-duon, den barske skolministern, den frireligiöse, hon den rödhåriga och vänsterpartisten alla är olika sidor av samma mynt.

SD ’värnar om äldre’. Bra så. Gå in på deras hemsida, läs varenda pressmeddelande från 2013. Du hittar du inte ett enda som handlar om äldre.

Sverigedemokraterna är inte dina polare. De har i fyra års tid i riksdagen visat precis var de står. Till höger. Även om de gjort utspel där de säger något helt annat.

Som rätten till heltid till exempel, en inte oviktig fråga för speciellt kvinnor inom välfärdssektorn som förväntas klara sig på deltidstjänster så att exempelvis kommuner ska behöva pussla med scheman. Där röstade SD med regeringens nej – för att omedelbart därefter kampanja om att man av jämställdhetsskäl tänkte jobba för just rätt till heltid. Nu är det till och med en del av partiets valmanifest.

Alla jobbskatteavdrag utom det sista har SD röstat för. De har backat upp regeringen i att behålla Fas 3. I alla beslut som rör arbetsrätt har man sett till att regeringens förslag vunnit majoritet. Inte i ett enda fall har dessa beslut inneburit att löntagare fått ett ökat skydd eller mer rättigheter.

I nio beslut av tio har man valt en högerröst. Förmodligen har du hört siffran förut. Men kanske har du inte hört SD:s egen motivering?

De menar att de mycket väl hade kunnat rösta för flera rödgröna förslag de påstår sig vara för. Förslag som spelat roll för dig som äldre i Sverige, som elev i svenska skolan, som arbetslös, som förälder, som vårdtagare, som löntagare. Förslag som om de genomförts inneburit ”förändring på riktigt”.

Men SD valde bort det eftersom pengarna att betala för dessa för dig viktiga reformerna i de rödgröna förslagen inte togs från invandrings- och flyktingpolitiken.

Sverigedemokraterna älskar kanske svenskarna. Men de avskyr uppenbarligen invandrarna mer.

Mer läsning

Annons