Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige är en fristad

Förutom att president Obama har besökt Sverige i veckan har nyheterna i hög grad dominerats av konflikten i Syrien.

Annons

Konflikten mellan regimstyrkor och olika rebellgrupperingar har pågått ett par år och det verkar som om den ska bli långvarig. Mina tankar går ofta till människorna i Syrien. Hur har de det? Kan de gå till jobbet och kan barnen gå i skolan säkert? Hur påverkar den väpnade konflikten det dagliga livet?

Ännu är det inte ett regelrätt inbördeskrig, men det är förmodligen bara en tidsfråga. Det är svårt att sätta sig in i hur det är att leva i ett land där människor slåss emot varandra, där ens granne kanske blivit ens fiende. Man har umgåtts med varandra tidigare, småpratat utanför huset, barnen är kompisar och går i skolan tillsammans och leker med varandra på fritiden, och plötsligt på grund av att man tillhör en speciell grupp eller tycker på ett visst sätt – så har man blivit fiender!

Så gott som dagligen visar TV fasansfulla bilder på hur civilbefolkningen drabbas. Det är alltid kvinnor och barn som drabbas värst i krig och väpnade konflikter.

För oss som inte har någon erfarenhet av krig och väpnade konflikter är det svårt förstå. Att lämna sitt hem med i bästa fall en väska med det viktigaste i, att stänga dörren och veta att man kanske aldrig kommer att återse sitt hem eller sitt land. Att vara tvingad fly från hem och land på grund av krig måste vara fruktansvärt och att inte veta hur eller var ens framtid finns, om det ens finns någon. Att fly och bli flykting i ett annat land är ingenting man väljer utan något man blir tvingad till.

Säkerhetsläget i Syrien anses i dag mycket allvarligt och de flesta experter bedömer att konflikten kommer att bli långvarig. Det är en av anledningarna till att Migrationsverket i veckan meddelade att personer som kommer hit från Syrien och söker skydd i Sverige får permanent uppehållstillstånd, naturligtvis efter normal individuell prövning av varje asylansökan.

I dag finns ungefär två miljoner syriska flyktingar som redan lämnat landet och de flesta finns i Syriens grannländer. Vissa experter bedömer också att uppemot fem miljoner är flyktingar i sitt eget land, de har lämnat sina hem och flytt till andra delar av Syrien.

Vi har i tider av oro och svåra konflikter, liksom resten av omvärlden, ett ansvar att stå upp för humanitet och ge skydd åt dem som behöver det. Jag är glad över att alliansregeringen driver en humanitär, generös och rättssäker asylpolitik.

Respekten för mänskliga rättigheter och för humanitet gör att Sverige under många år varit en fristad för människor som behöver skydd. Vi gjorde det under Balkankriget på 90-talet och vi gör det nu.

Eva Lohman

Eva Lohman (M) representerar Västernorrland i riksdagen.

Mer läsning

Annons