Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska rasismen visar sitt fula tryne

/
  • Romer är också människor – bara inte lika mycket värda. På vilket annat sätt kan man tolka behandlingen av romer i Sverige i dag?

Fler än 4000 svenska romer – två år och äldre – finns registrerade med namn, personnummer och släktskap i ett register hos polisen.

Annons

Inte för att de gjort sig skyldiga till brott. De flesta vuxna på listan är ostraffade och tvååriga barn är förstås inte straffmyndiga.

Men de är ju romer.

Att ett sådant register är grundlagsvidrigt är illa nog. Att det är polisen som sammanställt det är ännu värre. Beskedet att analysmjukvaran som används i registret till på köpet är skapad för att bekämpa organiserad brottslighet och terrorism blir i sammanhanget nästan komiskt.

Vi snackar en utsatt, sedan århundraden diskriminerad folkgrupp utan ens svaga misstankar om att ha några som helst kopplingar till vare sig stora brottssyndikat eller Al-Qaida.

Vi snackar om 4029 svenskar, varav en fjärdedel barn, vars personuppgifter och etnicitet registrerats för att polisen enligt egen utsago ska kunna "förebygga och utreda" brott.

Om det svenska samhället nu bedömt romer som genetiskt brottsbenägna, finns det inget enklare sätt att upplysa omgivningen att detta är personer man ska hålla sig borta ifrån? Armbindlar eller kanske ett märke på jackan?

Allmänheten skulle bara svagt protestera, för med romer gör myndigheter fortfarande som de vill.

Samtidigt som vi med rätta hyllar Raoul Wallenbergs kamp för att rädda förföljda judar undan nazisternas förintelseläger är det för många fortfarande en överraskning att Sverige under andra världskriget förbjöd romsk invandring.

Vi inte bara stod passiva i deras kamp för överlevnad, vi till och med motarbetade den.

I skuggan av en svart tid i svensk historia där myndigheter registrerade, tvångsplacerade, tvångsomhändertog och i vissa fall tvångssteriliserade romer så sent som på 1960-talet har vi inbillat oss att det blivit bättre.

Under valrörelsen 2010 ringde det socialdemokratiska kommunalrådet i Katrineholm de lokala medierna för att berätta att han precis bett polisen avhysa en stor grupp romer från kommunen.

Dessa hade parkerat sina husvagnar på en kommunal parkering, vilket inte gick emot några regler, men polis hade trots detta alltså tillkallats. Inte för att "bara" avhysa romerna från parkeringsplatsen, krävde kommunalrådet, utan från kommunen.

Vi lever i ett Sverige där till och med s-politiker ägnar sig åt hets mot och förföljelse av romer i förhoppningen att det ska bli en valvinnare.

Vi lever i ett Sverige där politiker som Folkpartiets Birgitta Ohlsson med kraft kritiserar andra EU-länders usla behandling av romer – men där hennes egen regeringskamrat, migrationsminister Tobias Billström (M), kan försvara grupputvisningar av romer med lögner om att de bryter mot lagen.

Hur kan i skuggan av det ens vara överraskad över ett romskt register?

Mer läsning

Annons