Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveket mot HVB-personalen

/
  • I vintras knivdödades en ensamarbetande ung kvinna på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Men trots fokus på säkerhet får ensamjobben fortsätta. (Arrangerad bild)

Annons

I januari knivhöggs en ung kvinnlig anställd vid ett boende i Mölndal för ensamkommande till döds av en pojke som sedan övermannades av de andra barnen på boendet.

Hon hade jobbat, mot fackets upprepade protester, ensam – som personal på många andra boenden för ensamkommande över landet – så kallade HVB-hem – fortfarande gör i hög utsträckning. Det finns nämligen inga regler om minimibemanning, bara att den ska vara ”tillräcklig för att både säkerhet och vård ska uppfyllas”.

Vem gjorde den bedömningen? Vem KAN göra en seriös bedömning utan att faktiskt finnas på plats? I Mölndal innebar kravet på ”tillräcklig” bemanning att en ung och oerfaren kvinnlig anställd skulle ha ansvar för ett tiotal tonåriga pojkar.

Efter mordet ställdes höga förväntningar på det uppdrag Socialstyrelsen redan sedan ett par månader jobbat med på uppdrag av regeringen, nämligen att se över kraven för HVB-hem med fokus på säkerhetsrutiner för hot, våld och kränkningar.

Men när Socialstyrelsen i maj presenterade de nya föreskrifterna som är tänkta att träda ikraft under hösten, var det uppenbart att de helt glömt något: personalen.

I pressmeddelandet, lämpligt nog rubriksatt ”Fokus på säkerhet i de nya HVB-föreskrifterna” skriver man att de nya föreskrifterna ställer krav på den som bedriver verksamheten ska ”anpassa bemanningen så att den ger förutsättningar för att tillgodose behoven hos de som vårdas och säkerställa en trygg och säker vård.

Ett annat tydligt fokus är den enskildes behov. Bland annat ska det finnas rutiner för bedömningen om HVB-hemmet är lämpligt för den person som ska skrivas in.”

Utmärkt. Men som sagt, personalen då? Det grövsta våldet som anmälts på hemmen har trots allt drabbat de som jobbar där. Dessutom innebar höstens höga efterfrågan på boendeplatser att verkligen alla ambitioner att erbjuda annat än förvaring för barnen fick stryka på foten och ledde till skyhöga sjukskrivningssiffror bland personalen.

Trots det viftas fackens oro för personalen bort och ensamarbetet kan fortsätta. Faktum är att Socialstyrelsen i de nya föreskrifterna till och med lättar på bemanningskraven då där framgår att ett boende inte behöver ha dygnetruntbemanning.

– Jag tolkar det som sänkta ambitionskrav när det gäller bemanning, kommenterar Kristina Folkesson, expert på socialpolitik på fackförbundet Vision, de nya föreskrifterna i Svenska Dagbladet (9/8).

– Bemanning med endast en person är inte förenligt med trygg och säker vård, menar Folkesson.

Är personalens säkerhet inte prioriterad kan de i sin tur inte heller garantera barnens säkerhet. Det är faktiskt precis så enkelt.

Mer läsning

Annons