Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att se en vändning för en pressad Annie Lööf

/
  • Annie Lööf använde en stor del av sitt tal till att angripa Socialdemokraterna. Frågan är om det är rätt taktik för att lyfta partiet över fyraprocentsspärren.

Centerledaren Annie Lööf har haft ett annus horribilus, ett år där det mesta har gått snett.

Annons

Det började redan förra sommaren i Almedalen när hon anklagade alliansen för att ha för lite glöd och bjöd in till omstartsmöte hemma i Maramö. Kritiken och inbjudan uppskattades inte av allianskamraterna, som besvarade det med tystnad.

Sedan tvingades hon i julas avbryta semestern för att få stopp på de värsta nyliberala tokerierna i förslaget till nytt idéprogram. Hon lyckades ganska bra och det var starkt jobbat.

Mötet i Maramö blev av till slut, men blev mest ett massmedialt spektakel utan politiskt innehåll. Under hela året har både Annie Lööf och partiet brottats med mycket låga opinionssiffror. Förtroendet för partiledaren står och stampar, och partiet tar sig sällan över fyraprocentsspärren i opinionsmätningar.

Men det verkar inte bekomma Annie Lööf. Under öppningstalet vid partistämman i Karlstad bubblade hon av entusiasm och framtidstro. Ett hållbart val står det på partiets affischer, men frågan är om väljarna verkligen tycker att centern är ett hållbart alternativ.

Det lider fortfarande av en svårartad otydlighet. Det kallar sig liberalt, och slängde tack och lov ut tankarna på månggifte, platt skatt och avskaffad skolplikt. Men de gamla, mer pragmatiska centerpartisterna känner inte igen sig i flörten med folket på Stureplan.

Centerpartiet vill ta tillbaka positionen som landsbygdens parti, men i regeringsställning har de inte åstadkommit särskilt mycket för att underlätta för människors möjligheter att bo och verka i glesbygd.

Sverige är i dag det land i EU som urbaniseras snabbast. Mer än varannan kommun tappar befolkning och allt fler människor flyttar till storstäderna. Alla partier talar om att hela Sverige ska leva, men det görs för lite för att motverka avfolkningen.

Annie Lööf ägnade en stor del av sitt tal till hårda angrepp på Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Hon har ärvt Maud Olofssons aversion mot den tidigare samarbetspartnern och dörren till vänstern är definitivt stängd.

Olofssons tal om att "avsossifiera" landet har ersatts av Lööfs varning för "risksocialister". Lööf har surrat partiet hårt vid Moderaternas mast på alliansskutan och lär inte komma loss.

Det uppskattas inte av alla centerpartister, som hellre sett att partiet försökt stå kvar i mitten i en friare roll. Men med krav på sänkta ungdomslöner och skrotad anställningstrygghet framstår ett samarbete med vänstern som allt mer avlägset.

Annie Lööf ska ha beröm för sitt tydliga avståndstagande till Sverigedemokraterna, och som också innebar en markering mot egna riksdagsledamoten Staffan Danielsson. Centern vill öppna för flyktingar att söka asyl på svenska ambassader, något som Danielsson har ifrågasatt.

Mer läsning

Annons