Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Nu är alliansen snart död

/

Annons

Det var vårterminens sista partiledardebatt och den sista före valet. Och visst var det en speciell stämning.

Löfven var stolt men inte nöjd. Ulf Kristersson var rädd för att brottslingar skulle ta över landet. Jimmie Åkesson åkallade Folkhemmet. Jonas Sjöstedt tog kredd för alla populära regeringsreformer och kritiserade regeringen för resten. Isabella Lövin pratade bruna gräsmattor. Annie Lööf attackerade rasisterna i SD. Jan Björklund vill reformera skolpolitiken. Och så var det kristdemokraten som ersatte Ebba Busch Thor. Han ville nog mest vara kvar i riksdagen efter valet.

Det var inte mycket som sades som inte sagts förut. Men vad som inte sades var faktiskt det allra mest intressanta.

Högerpartierna betonade att de går fram som en allians även i detta val, men alla opinionsmätningar ända sedan innan förra valet pekar ju på att det inte räcker. Inte ens när det sägs råda opinionskris för Socialdemokraterna lyckas högerpartierna sno åt sig några röster och gå fram i väljaropinionen och inte ens om KD skulle hålla sig kvar i riksdagen räcker det för att bli större än vänsterblocket. I alla fall om man inte tänker ta stöd av Sverigedemokraterna.

Men efter partiledardebatten är det alltmer tydligt att det är just vad Ulf Kristersson vill.

I debatten handlade Jimmie Åkessons huvudsakliga kritik mot Moderaterna inte om moderatpolitik utan om att Kristersson inte vill peta Centerpartiet ur allianssamarbetet. Aldrig har det väl varit tydligare att SD utnämnt C till partiets ärkefiender – något Annie Lööf, skarpare mot SD:aren än alla andra i riksdagsdebatten, ska bära med den äran.

Kristersson i sin tur tog inte ens replik på Åkessons inlägg.

Bådas agerande sänder tydliga signaler. Men det gör samtidigt det faktum att både Centern och Liberalerna till skillnad från M starkt markerade emot Åkesson och hans parti.

Efter denna debatt råder ingen tvekan om att Centern inte kommer att sitta i en regering med stöd av SD – och att SD inte kommer att ge stöd åt en alliansregering med Centern i.

Blir det Kristersson och Åkesson mot resten? Oavsett hur brickorna faller i valet är det i alla fall uppenbart att alliansen inte lever många månader till.

Mer läsning

Annons