Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för ofrivilliga sverigedemokrater

Nu sätts det snart stopp för möjligheten att välja personer till politiska uppdrag som inte gett sitt samtycke till nominering.

Annons

Ledarsidan skrev i vintras om hur dussintals personer i kommunfullmäktigevalet 2010 valdes in på ett sverigedemokratiskt mandat utan att de vare sig tillfrågat eller tackat ja till att nomineras.

I många fall även utan att de på något sätt delade sympatier med partiet.

Sverigedemokraterna har i många kommuner i tidigare val haft svårt att nominera folk till deras lokala valsedlar, så till skillnad från de andra etablerade partierna som i förväg registrerat namnen på sina valsedlar har SD kört med blanka valsedlar.

Då kan en partisympatisör för hand i vallokalen skriva in sin egen kandidat på valsedeln, något som 2010 gjordes dussintals gånger - men oftare än inte bara som ett dåligt skämt.

Av alla som i förra valet nominerades på valdagen, alltså genom att en väljare skrivit in deras namn för hand på en blank valsedel, hade en majoritet av dem som på så vis fått en plats i kommunfullmäktige inte haft en aning om att detta skett.

Vallagskommittén föreslog en ändring så att kravet från och med 2015 (tyvärr inte i tid för att gälla för nästa års många val på grund av att en grundlagsändring förutsätter två separata riksdagsbeslut med ett val emellan) blir att det ska finnas ett skriftligt samtycke i förhand från alla nominerade för att de ska kunna väljas.

Och det är också vad regeringen föreslog i en proposition på tisdagen. Att väljas till ett politiskt förtroendeuppdrag är för viktigt för att bli ett dåligt skämt.

Mer läsning

Annons