Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statskyrka, folkkyrka eller något mittemellan?

/

SD är ett farligt gift, ställer ej upp i Visby stift.

Ej heller i Luleå stift.

Och inte här i Härnösands stift heller.

Annons

Det val som Sverigedemokraterna vanligtvis brukar satsa hårt på, och som partiledaren Jimmie Åkesson lyfte fram i sitt sommartal, får inte så mycket uppmärksamhet av Sverigedemokraterna i den här delen av landet (eller på Gotland).

SD:s främste företrädare i Västernorrland, riksdagsledamoten, kommunpolitikern, EU-talespersonen och alltiallon Johnny Skalin, konstaterar i dagens tidning att partiet väljer att prioritera valen som kommer nästa år och kallar beslutet att inte ställa upp i stiftsvalet för den mest "resurseffektiva allokeringen". Dessutom, tillägger Johnny Skalin, så ställer SD upp i valet till kyrkomötet.

Jo, nog finns partiet med i kyrkovalrörelsen här i stiftet ändå. SD har dock helt enkelt inte tillräckligt med pengar eller rumsrena kandidater för att under ett drygt år göra en ordentlig satsning både på kyrkovalet, EU-valet och det "riktiga valet" här i Norrland.

Biskop Tuulikki Koivunen Bylund säger sig beklaga Sverigedemokraternas beslut, utifrån den hedervärda principen att ju fler alternativ som finns desto bättre och att det är bra att SD:s "unkna åsikter vädras".

Visst är det så.

Samtidigt är det svårt att gråta över att ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna håller en lägre profil än vanligt i kyrkovalet.

Ja, det är faktiskt svårt att gråta över att något politiskt parti, oavsett ideologi, väljer att prioritera annat än kyrkovalet.

Det faktum att Svenska kyrkan fortfarande organiserar sig enligt modellen med politiskt valda församlingar på tre nivåer, och med partipolitiska företrädare som beslutsfattare, visar att den forna statskyrkan fortfarande inte lyckats förvandla sig till en folkkyrka. Det är ingen enkel process att gå från myndighet till folkrörelse – det omvända verkar, tyvärr, vara betydligt enklare – men man hade hoppats att Svenska kyrkan skulle ha kommit längre vid det här laget.

Biskop Koivunen Bylund har helt rätt då hon i dagens tidning säger att det låga valdeltagandet i kyrkovalet inte ska jämföras med valen till kommun, landsting och riksdag, men när hon gör jämförelsen med de demokratiska processerna i Röda korset och Hyresgästföreningen haltar det betänkligt.

Inte finns det väl politiska grupperingar i Röda korset? Organiserar sig medlemmarna i Hyresgästföreningen i olika partier när det är dags för årsmöten?

Det är bra att medlemmarna i Svenska kyrkan får chansen att tycka till om organisationens verksamhet och kan påverka besluten som kyrkan fattar. Alla som har rätt att rösta i kyrkovalet om ett par veckor bör därför ta den chansen och rösta fram företrädare som inser att Svenska kyrkans valprocedur måste förändras.

Om Svenska kyrkan har ambitionen att faktiskt bli en folkkyrka kan den inte ha kvar en organisationsform och beslutsmodell som får folk att tänka "kvasimyndighet" i stället för fritt trossamfund.

Mer läsning

Annons