Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ krav via ägandet

Annons
Torsdag 28 mars

"

Ställ krav via ägandet

- Vi investerar inte längre i Kina, Ryssland och Malaysia.

Beskedet för en tid sedan från pensionsfonden Calpers fick aktiehandlarna på Wall Street att höja på ögonbrynen.

Inte så mycket för budskapet som för den bakomliggande motiveringen. De länder som Calpers tänker bojkotta uppfyller inte de krav som fonden ställer på bland annat politisk stabilitet och fackliga fri- och rättigheter.

Nu är Calpers ingen traditionell kapitalistisk institution, även om man är en av USA:s allra största fonder.

Calpers uttyds nämligen California Public Employees Retirement System, det vill säga de offentliganställdas pensionsfond i Kalifornien, och har gått i spetsen för tydliga krav på de företag i vilka den investerar.

Calpers nya beslut kommer säkert att påverka andra placerare som förvaltar löntagares pengar. För bakom Calpers ställningstagande ligger också ett ekonomiskt resonemang.

- Vi vill åstadkomma bästa avkastning för våra investerare, förklarar en talesman för fonden. Rättvisa arbetsvillkor, informationsfrihet och ett oberoende domstolsväsen är precis lika viktiga för en uthållig utveckling som ekonomisk politik.

Calpers ställningstagande visar vilken potentiell kraft det finns i ett aktieägande som förvaltas gemensamt i så kallade institutioner, det vill säga fackliga fonder, pensionsfonder, aktiefonder eller försäkringsbolag. Till största delen är det ju vanliga löntagares pengar.

Traditionellt har fackföreningsrörelsen åstadkommit förändring genom att rikta krav mot arbetsgivare och lagstiftare. Men i takt med att det institutionella aktieägandet växer öppnar sig en ny kompletterande väg, inflytande via löntagarnas gemensamma ägande.

Världen över växer den andel av pensionskapitalet som placeras i aktier.

En LO-rapport som publicerades strax före jul visade att de svenska löntagarna via AP-fonderna, premiepensionsfonder, personalägande, pensionsstiftelser och arbetsmarknadsparternas gemensamt drivna AFA, AMF och Alecta äger cirka 13 procent av aktierna i de hundra största börsföretagen.

Fram till nu har facket rest få krav i samband med aktieägandet. Man har säkert känt motstånd mot att ge sig in på ett område som traditionellt hållits på armlängds avstånd.

Men ett första uppvaknande har skett. I höstas aviserade LO att man i framtiden ska ställa tydliga etiska krav på det kapital som LO har inflytande över. I debatten om Percy Barneviks pension har LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin sagt att facket måste vara tydligt i alla de sammanhang i vilka man är representerad. Wedin sitter till exempel själv i Första AP-fondens styrelse.

Men fortfarande finns mycket mer kvar att göra.

Löntagarna har till exempel ett särskilt intresse av att fler företag växer upp i Sverige, att utveckling av nya företagsidéer stimuleras. Det gemensamma kapitalet kan på flera sätt bidra till det.

Stora delar av det internationella kapitalet snurrar allt fortare och agerandet blir allt kortsiktigare. Löntagarnas eget kapital måste bli en tydlig motvikt till en sådan utveckling.

Peeter-Jaan KaskPå tidenHärnösands kommun tänker börja följa lagen. En cyniker skulle ifrågasätta ett beröm för detta, men jag ska frångå de principerna och säga bravo! En lag innebär ingenting om den inte tillämpas och lagen Härnösand fram till nu valt att ignorera är den som stadgar att alla kommuner måste anta en handlingsplan mot kvinnomisshandel.

Efter upprepad kritik från frivilligorganisationer och erbjudanden om att hjälpa kommunen med utformning har man i Individ- och familjeomsorgsnämnden äntligen tagit sitt förnuft till fånga och antagit en policy för hur socialtjänsten ska hjälpa misshandlade kvinnor. Bravo Härnösand och bravo Maud Byqvist i Ifo-nämnden!

De inslag i policyn som redovisas i tidningen i dag ger dessutom sken av att vara intelligenta. Ett av de kanske viktigaste är kanske att från socialtjänstens sida ta ansvaret för att bryta den destruktiva relationen i från den misshandlade kvinnan. I utsatta fall är hon inte kapabel att fatta sådana beslut för sig själv och sina barn.

Nu väntar vi bara på att övriga Ådalskommuner faller in i ledet av laglydiga kommuner.

Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons