Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossarnas monumentala snedsteg

Socialbidrag får man bara om man inte har någon annan försörjning. Ingen lön, ingen a-kassa, ingen sjukersättning, inga sparade pengar, inga lånade pengar, ingen arbetande partner, inget hus man kan sälja, ingen bil man kan göra sig av med. Det är knappt. Nivån är lagd för att du precis, precis ska klara dig. Att villkora ett bidrag baserat på behov är inte okej.

Annons

– Gymnasieutbildning är en vattendelare i Sverige. Det är svårt att få jobb utan ha gått på gymnasiet. Så förklarar Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, varför partiet lägger så mycket krut på sitt föreslagna utbildningskontrakt för unga arbetslösa.

Ett kontrakt som säger att arbetslösa under 25 år som saknar fullständig gymnasieutbildning ska erbjudas en sådan som arbetsmarknadspolitiska åtgärd. Som enda arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Ledarsidan har tidigare applåderat förslaget. En arbetslös ungdom utan gymnasieutbildning som behöver en arbetsmarknadspolitisk insats, måste acceptera att den enda relevanta och aktuella insatsen för dem är just möjligheten att fixa gymnasieutbildningen. Naturligtvis med det individuella stöd och de resurser som krävs för att lyckas.

Rimligast är förstås att det stödet och resurserna finns på plats redan under de ordinarie gymnasieåren, vilket S också föreslagit. Att förhindra ett avhopp torde vara långsiktigt bättre än att försöka reparera ett gymnasieavhopp fem år senare.

Så långt allt väl. Sen kom igår beskedet att sossarna tänker sig att denna förlängda skolplikt ska också ska vara villkoret för att få socialbidrag.

Då har partiet hamnat väldigt snett. Fas 3-snett.

Socialbidrag får man bara om man inte har någon annan försörjning. Ingen lön, ingen a-kassa, ingen sjukersättning, inga sparade pengar, inga lånade pengar, ingen arbetande partner, inget hus man kan sälja, ingen bil man kan göra sig av med.

Det är knappt. Nivån är lagd för att du precis, precis ska klara dig. Att villkora ett bidrag baserat på behov är inte okej.

Att det redan görs, genom exempelvis Fas 3 där vissa långtidsarbetslösa jobbar 40 timmarsvecka för att få sitt socialbidrag utbetalat, gör det inte rimligare.

Inte heller att sossarna redan i fjol röstade för ett regeringsförslag där kommuner får dra in socialbidraget för dem som inte deltar i kommunens aktivering.

S tror tydligen att socialkontoren är bättre än arbetsförmedlingen på att sätta arbetslösa i kompetenshöjande sysselsättning.

Det är en politik som går ut på att skämma och skrämma - vilket är typ också är den enda uppmätbara effekt forskningen uppvisar. Att hota med svält och hemlöshet för dock inte socialbidragstagare ett enda steg närmare arbetsmarknaden. Dessutom är det, förstås, en ovärdig politik.

Men sossarna är uppenbarligen mer rädda för att högern ska kalla dem "bidragsparti" än för att presentera dumma förslag.

Mer läsning

Annons