Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som att jämföra äpplen och päron - och Zlatan

/

Diskutera chefslöner i tre minuter så hamnar du oundvikligen i jämförelser mellan bollsparkare och chefer. Mellan idrottsvärldens olika Zlatans och näringslivets toppnamn.

Annons

"Är det till exempel rättvist att Zlatan tjänar så mycket pengar på att spela fotboll i jämförelse med det ansvar en vd har för ett företag?"

Zlatan Ibrahimovic har som spelare i franska klubben Paris Saint-Germain en årslön på 130 miljoner – mer än fyra gånger mer än den bäst betalda svenska vd:n, Johan Malmquist vid medicinteknikföretaget Getinge. Han får nöja sig med 29,5 miljoner.

Är det rimligt det? På tidningarnas näringslivssidor framgår att Getinge i år förväntas göra ett resultat före skatt på över tre miljarder. Ibrahimovics klubb är inte i närheten av det.

Sveriges cheforganisation Ledarna menar att vd-löner bör vara höga för att kompensera för det obefintliga anställningsskyddet och all obetald övertid. Vill man försvara idrottares höga löner kan man hänvisa till en kort karriär och hög skaderisk.

Men kanske är själva jämförelsen fundamentalt orimlig – som att jämföra äpplen och fotbollar. Och kanske är båda två överbetalda och säger väldigt lite om var en "normal" vd- och spelarlön bör ligga?

En "vanlig" vd-lön ligger inte i mångmiljonklassen – och för Zlatans 130 miljoner kan man betala årslönerna för 170 allsvenska fotbollsspelare.

När Expressen i söndags redovisade löneläget för Sveriges chefer och bland annat listar de 25 bäst betalda direktörerna och låter LO och Almega kommentera, blir jämförelsen precis lika absurd.

– Skillnaderna i lön mellan vd:ar och vanliga arbetare är oanständiga och orimligt stora, menar Ola Pettersson, chefsekonom på LO – och hänvisar till organisationens egen statistik som visar att snittlönen för en vd för ett av de 50 största företagen på börsen motsvarar 46 industriarbetares löner.

– Sverige har i förhållande till övriga OECD-länder låga löneskillnader mellan vanliga arbetare och vd:ar, menar tvärtom Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega – och vill ha större löneskillnader.

Pratar de två ens om samma sak? Jämför LO i själva verket fotbollsstjärnorna med en helt vanlig allsvensk spelare? De 25 bäst betalda som Expressen listar tjänar nämligen väldigt mycket över snittet för landets tusentals vd:ar.

Enligt SCB är snittlönen för en direktör 80 500 kronor i månaden. Det är vad Getinge-vd:n längre upp i texten tjänar på en enda dag.

Nu är inte heller 80 000 kronor i månadslön lite pengar, medelsvensken tjänar knappt 30 000, men dessa lönenivåer hade förstås inte väckt vare sig LO:s vrede eller Expressenläsarnas indignation.

Mer läsning

Annons