Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SOK pratar, IOK styr

/

Nej, det är inte så roligt att behöva se sitt företags logotyp och namn figurera i sammanhang där formuleringar som "mänskliga rättigheter kränks" och "diskriminering av homosexuella" förekommer.

Annons

Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) huvudsponsorer Vattenfall, Nordea och ATG satte sig därför ned med företrädare för SOK för att diskutera hur man på bästa sätt ska hantera den situation som uppstått, där förhandsreportagen inför OS nu börjat handla nästan lika mycket om det vedervärdiga i att Vladimir Putin tilldelats spelen som om de svenska idrottarnas medaljchanser.

Resultatet av mötet?

Ett uttalande där sponsorerna och SOK bland annat säger sig ta skarpt avstånd "från lagar som bryter mot mänskliga rättigheter, innebär diskriminering eller banar väg för trakasserier". Utmärkt, men knappast överraskande. Om man kommit fram till motsatsen hade vi dock haft en intressant diskussion framför oss...

Att det statliga (Vattenfall), det av staten skyddade (ATG) och det före detta statliga bolaget (Nordea) säger att SOK ska ta upp frågan om hur framtida OS-värdar ska arbeta med mänskliga rättigheter "i sin dialog med IOK (Internationella Olympiska Kommittén)" tydliggör dock problemet med att prata om en olympisk rörelse.

SOK är nämligen inte medlem av IOK, och kan inte tillsammans med andra nationella olympiska kommittéer rösta fram förändrade förhållningssätt och policys från IOK:s sida när det gäller OS.

SOK har ingen möjlighet att förändra IOK, förutom genom "dialog".

IOK har däremot rätt att placera sina ledamöter i SOK:s styrelse.

Gunilla Lindberg, som är IOK-representant i Sverige, sitter därför i SOK:s styrelse och kan påverka organisationens beslut och prioriteringar. Hon råkar dessutom vara anställd som generalsekreterare i SOK, men måste enligt IOK:s stadgar alltid sätta den internationella kommittén främst. Finurligt, eller hur?

Jo, nog kan det säkert bli ett samtal eller två.

Någon förändring lär det dock inte bli.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons