Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna måste börja tro på sin egen politik

/
  • Socialdemokraternas skuggbudget, presenterad av partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson, har fokus på jobben.

Tre oppositionspartier presenterade i går sina budgetmotioner.
Två, Miljöpartiet och Socialdemokraternas, var väl synkade.
Det tredje, Sverigedemokraterna, spelar i en helt annan liga. På en helt annan planet.

Annons

När Vänsterpartiet i dag lägger sin motion blir den rödgröna enigheten om var politisk fokus bör ligga tydlig: Låna inte pengar till skattesänkningar utan satsa istället på jobb, välfärd, utbildning och miljö.

De tre partierna är överens om att säga nej både till ett femte jobbskatteavdrag, halveringen av arbetsgivaravgifterna för unga, till en avtrappning av de redan befintliga jobbskatteavdragen för de som tjänar mest – och man är överens om satsningar mot ungdomsarbetslöshet och att Fas 3 måste läggas ner.

Så långt är allt ok och inget av det Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, vill lägga pengar på är feltänkt.

I S budgetmotion läggs mest krut på långtidsarbetslösheten bland unga och den satsning man lovade vid partikongressen i våras: en riktig jobb- och utvecklingsgaranti för unga arbetslösa – jobb eller utbildning inom 90 dagar.

Utmärkt.

Nedtrappningen av de fyra existerande jobbskatteavdragen för de som tjänar mest ska läggas på en skattesänkning för pensionärer och läggs utöver regeringens föreslagna skattesänkning till samma grupp.

Utmärkt.

Släng Fas 3 på sophögen och inför istället tjänster inom exempelvis omsorgen eller för att renovera miljonprogrammen med riktig lön och riktiga villkor. Utbilda folk till bristyrken för att motarbeta flaskhalsar och matchningsproblem när konjunkturen vänder. Inför ett utbildningskontrakt för unga arbetslösa utan gymnasieexamen. Öka utbildningsplatserna som regeringen minskar. Mindre skolklasser. Mindre barngrupper i förskolan. Mer personal i vården.

Utmärkt, utmärkt, utmärkt.

Men ändå. Det är något med budgetpresentationen som skaver.

I budgeten för 2014 säger Socialdemokraterna nej till att införa ett femte jobbskatteavdrag. I budgeten för 2015, när partiet förhoppningsvis sitter i regeringsställning, tänker de däremot säga ja. Partiet vill inte höja skatter "folk vant sig vid", är argumentet.

När det gäller nedtrappningen av de redan införda jobbskatteavdraget, så att de som tjänar mest får behålla lite mindre av det, sätter S gränsen vid 60 000 kronor i månadsinkomst.

Vid en telefonkonferens förklarar Magdalena Andersson att partiet inte vill höja skatten för folk med "vanliga inkomster". På frågan om gränsen för vad som är en "vanlig inkomst" verkligen är 60 000 kronor, säger hon ett skarpt nej.

60 000 kronor är långt, långt över en normalinkomst, förklarar hon, men menar att gränsen är satt där så att ingen som "uppfattar sig" som normalinkomsttagare ska känna sig rädda för att få höjd skatt med S.

Det känns väldigt uppgivet att S dels verkar tro att alla väljare enbart röstar i enlighet med sin egen plånbok och dels att de inte tror sig kunna övertyga de med riktigt bra inkomster att lite mer skatt behövs för att betala för bättre välfärd.

Mer läsning

Annons