Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrota ännu fler monopol

Det är inte bara glitter och glamour som riksdagsledamot. Inte så mycket alls, faktiskt. Dagen denna krönika skrivs var det uppstigning halv sex för att hinna med tåget till Sundsvall – för att bli fastsnöad i Gävle. Roligare fredagar kan man tänka sig.

Annons

I Sundsvall hade Svenskt Näringsliv bjudit in till samtal om tillväxtfrågor för länet. Ständigt viktiga frågor som förtjänar att diskuteras och ageras i. Detta var också ämnet för dagen i måndags då jag var på länsturné med Bondeutredaren Rolf Annerberg med mig i bilen. Med möten i Liden, Helgum och Anundsjö fick bönder och företagare ge inspel till Annerberg som på landsbygdsminister Eskil Erlandssons uppdrag utreder hur de svenska gröna näringarnas konkurrenskraft ska kunna stärkas. Jorden och skogen är ryggraden i landsbygdens näringsliv och måste ha goda förutsättningar för att landsbygden i stort ska ha goda förutsättningar. Den senaste sjuårsperiodens lutning mot passivt markägande måste bytas mot fokus på aktivt brukande och företagande.

Annars är tillväxtfrågor inte precis hjärnkirurgi. Ge företagsamma människor bättre förutsättningar att vara företagsamma, anställa och expandera och de kommer att göra just det. De senaste decennierna har fyra av fem nya jobb skapats i små och växande företag. Det är där den stora potentialen i jobbskapandet finns.

Trots att varje enskild statsbudget från Alliansen inneburit lite lägre skattetryck och regelkrångel är svenskt företagande i stort fortfarande överbeskattat och överreglerat. Mest prioriterat är en sänkning av arbetsgivaravgifterna och en lättnad av sjuklöneansvaret. Det förra är Centerpartiets prioritet i kommande budgetförhandlingar och det senare tittar en utredning på i detta nu. Parallellt med det pågår det ofta otacksamma och långsamma arbetet med regelförenkling. I veckan fattade riksdagen beslut om enklare regler för momsrapportering och näringsdepartementet tar nu steg mot att förverkliga en dörr in – det ska räcka med att rapportera en uppgift till staten en gång. Sen får myndigheterna samarbeta och inte skicka nya blanketter om samma sak.

Att riva monopol är jobb- och utvecklingsdrivande. Vi kan alla se vad som hänt i ruinerna av de gamla teve- och telekommonopolen. Att införa LOV, lagen om valfrihetssystem, i till exempel hemtjänst ger nya möjligheter för inte minst kvinnor. Sundsvall och Härnösand har framgångsrikt infört detta men fler av länets kommuner måste följa med. Arbetsförmedlingens monopol bör även det förpassas till historiens soptipp.

Listan kan göras lång. Infrastruktursatsningarna måste ökas och kompletteras med finansiering via offentlig-privat samverkan. Det viktigaste för allt detta är politisk handlingskraft och mod. Vi måste mota alla tendenser till mättnad och fortsätta med en offensiv reformagenda. Centerpartiet är den främsta garanten för detta.

Emil Källström

Emil Källström (C) representerar Västernorrland i riksdagen.

Mer läsning

Annons