Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolministern behövs inte

Annons
Torsdag 17 januari 2002Skolministern behövs inte

Förskolorna och universiteten har från och med i går samma högsta politiska chef. Det är ju jämlikt - men är det bra?

Socialdemokraternas partiordförande, tillika statsministern, Göran Persson är en oerhört skicklig politisk strateg när han vill få sin vilja igenom. Det visade han redan som skolminister när han såg till att kommunerna trots hödljudda protester fick ta hela ansvaret för skolan. Nu handlar det om regeringsmakten. Den vill Göran Persson absolut inte mista och inför valet i år går han steg för steg mot en regering utan de mest impopulära ministrarna.

Maj-Inger Klingvall har redan fått gå och ersatts av den politiska räven Jan O Karlsson som bistånds- och migrationsminister. Nu har skolminister Ingegerd Wärnersson accepterat att bli landshövding i Blekinge. Hon ersätts inte - vilket kanske visar hur mycket hon uträttat - utan frågorna tas över av utbildningsminister Thomas Östros. I Blekinge jublar enbart socialdemokraterna. De är väl tvungna.

Man kan förstås undra hur pass mycket annorlunda den socialdemokratiska skolpolitiken blir när Ingegerd Wärnerssons politiska chef tar över, men det primära är nog inte att ändra inriktningen utan att få en person som kan ta debatten.

Kulturminister Marita Ulvskog är också hårt kritiserad för sitt sätt att bedriva framför allt mediepolitiken. I Dalarna står nu en landshövdingestol ledig efter Gunnar Björk som slutat och flyttat hem till Gävle ...

Flera socialdemokratiska ledarskribenter har tagit för givet att Göran Persson måste fylla på antalet kvinnliga ministrar för att behålla en jämn könsfördelning inom regeringen. Om han nu alls bryr sig om den saken talar det emot att andra svaga kort, utom Marita Ulvskog också jordbruksminister Margareta Winberg och demokratiminister Britta Lejon, får lämna taburetterna.

Någon måste förstås rycka in i stället för miljöminister Kjell Larsson som på grund av sjukdom inte kan delta i vare sig regerings- eller valarbetet under våren. Hans ersättare heter Lena Sommestad, professor i ekonomisk historia och chef för Institutet för framtidsstudier. Hon blir kvar i regeringen även sedan Kjell Larsson kommit tillbaka. Ännu ett statsråd för näringsdepartementet?

Att skolan nu nämns som en av de stora valfrågorna kan alla berörda tacka folkpartiet för. Utan den envetna kampen för en bättre skola från det liberala partiet skulle socialdemokraterna knappast ha markerat särskilt inom skolområdet. Regeringen, genom Ingegerd Wärnersson, har ju ständigt hävdat att tillståndet i skolan är gott och att folkpartiet är ute i ogjort väder med sin kritik.

Verkligheten har regeringen dock inte kunnat dölja. Att tillståndet är högst oroande har rapport efter rapport bevisat, trots att skolverket försökt frisera åtminstone sina egna bedömningar i görligaste mån. Elever, föräldrar, lärare och annan skolpersonal vet naturligtvis vad som händer i skolan och vilka insatser som krävs för att situationen ska bli acceptabel, helst ännu bättre. Några sådana åtgärder har skolministern, eller de socialdemokrater som styr skolverksamheten i kommunerna, inte gett några besked om. I det borgerligt styrda Stockholm däremot, som socialdemokraterna nu vill göra till jordens jämmerdal, förbättras stadigt tillvaron för elever och lärare i skolan.

Förmodligen vill Göran Persson, för att säkra en valseger, avväpna oppositionen inom varje område där partierna är kritiska mot den förda politiken. Reformen med maxtan ger till exempel höginkomsttagare mycket större behållning i plånboken än tidigare. Då är det måhända inte lika angeläget med sänkt skatt, något som moderaterna alltid pläderar för.Hånats?

Miljöpartiets språkrör Lotta Nilsson-Hedström meddelade i partiledardebatten i går att partiet bland annat slagits för lika många kvinnor som män på valsedlarna. För detta har partiet hånats på ledarsidorna, påstod hon.

Vad språkröret och kvinnorna i miljöpartiet slagits för i sitt parti är redan genomfört i de flesta andra partier. Folkpartiet var för övrigt först i landet med sin "varannan damernas" som sedan togs över av socialdemokraterna.

Det är till fördel för ett parti om deras representanter håller sig till sanningen när de talar offentligt.

Mer läsning

Annons