Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolavslutningar gör föräldrar lite koko

/

Annons

Skolavslutning. Ett enda litet ord väcker väldigt många associationer. Nyutslagna björkar, en grönhet så grön att den saknar motstycke resten av året, ljusa finkläder, paraplyer, lövade klassrum, förväntansfulla barn, rörda föräldrar, ”Den blomstertid nu kommer”, svarta tavlan helt renskubbad från läxor och uppmaningar. Kvar står bara två enkla ord i krita: ”Glad sommar”. Eufori.

Och förstås: bråk. Bråk om var den där jäkla skolavslutningen ska hållas.

När jag gick i låg- och mellanstadiet hölls skolavslutningen inne i klassrummet, på högstadiet i skolmatsalen och på gymnasiet i aulan. I andra skolor i andra kommuner har man kanske ingen större samlingssal, då hålls skolavslutningen i en näraliggande kyrka. Detta är rätt vanligt på landsbygden.

Så har det sett ut i decennier. Och var denna knappa timme av sång och rätt tråkiga tal en gång per år innan man går hem och dricker saft och kaka ska utspela sig borde förstås inte föranleda långt fler timmar av politiska diskussioner – varenda jäkla år! Men det gör den.

På Skolinspektionens hemsida finns listat en lång rad beslut myndigheten fattat rörande just platsen för skolanslutningar bara de senaste par åren.

Och fler lär det bli.

Göteborgs-Posten skrev häromveckan hur en grupp föräldrar på en låg-och mellanstadieskola i Herrljunga kommun upprörts så mycket av skolans beslut att flytta skolavslutningen från kyrkan att de ”kuppar” skolavslutningen för att anordna en egen avslutning samtidigt – i kyrkan!

Till tidningen säger en förälder att ”vi vill värna om våra svenska traditioner”.

Men någon sådan vedertagen tradition finns ju inte. Det är ingen ”svensk” tradition att avsluta skolåret i kyrkan, på sin höjd lokala traditioner.

Men bråkar på gör vi och allianspartierna och Sverigedemokraterna lyckades tillsammans driva igenom ett beslut i riksdagens utbildningsutskott att skolor får rätt att hålla avslutningar i kyrkan.

Något som alltså redan är tillåtet.

Men alliansen och SD vill att kyrkoavslutningarna dessutom ska få ha fler konfessionella inslag än i dag.

I dag ska den svenska skolan vara icke-konfessionell. Det betyder att religiösa inslag inte får förekomma i utbildningen eftersom elever inte ska behöva utsättas för religiös påverkan i skolan. Inte minst förstås som det råder skolplikt för alla under 18 år.

Som Skolinspektionen konstaterar går det bra att ha skolavslutning i kyrkan om ”den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron. Det får dock inte förekomma några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse.”

Men vore det hela världen då? En välsignelse hit eller dit är det knappast någon som dör av?

Nej, men det kommer oundvikligen att innebära att barn vars föräldrar inte tycker kristna religiösa inslag är okej av en eller annan anledning inte kommer att få vara med på skolavslutningen.

Och frågan är då vad man värderar högst: att som förälder se till att alla ungar kan vara med på denna fina stora dag – eller att avslutningen hålls i en speciell lokal.

Valet borde vara självklart.

Mer läsning

Annons