Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatten skapar intefler smuggelbussar

/

Det har varit mycket fokus på att regeringen avser att sänka skatten i den kommande höstbudgeten. I går presenterades årets kanske sämst bevarade budgethemlighet: Det femte jobbskatteavdraget.

Annons

Mindre fokus har det varit på att regeringen också avser att höja skatten i budgeten. Fast då talar vi om alkoholskatten. På klassiskt, förnumstigt, Anders Borg-manér sa finansministern till TT:

– Det är bättre att arbeta än att supa.

Det är ett påstående som det är svårt att argumentera emot, även om de två inte nödvändigtvis är ömsesidigt uteslutande.

Nåväl, det är högst rimligt att alkoholskatten höjs. Den sätts nämligen i kronor och ören och inte i procent. Som exempel så beskattas i dag en normal flaska vin (med en volymprocent alkohol på mellan 8,5 och 15 procent) med 21,58 kronor. Regeringen föreslår att det ska höjas med två kronor. Skatten på en flaska starksprit höjs med lika mycket och för en burk starköl ökar den med 30-40 öre.

Det handlar alltså inte om någon svindlande fördyrning av den alkohol som säljs på Systembolaget.

Att inte successivt höja de punktskatter som läggs på alkohol skulle, just eftersom de tas ut i kronor och inte i procent, innebära att alkoholskatten de facto sänks i takt med inflationen. Det vore rent av rimligt om det fanns en årlig uppräkning av alkoholskatten så att den inte med tiden automatiskt urholkas om inget görs. Den höga beskattningen är ju en central del i den svenska alkoholpolitiken.

Farhågan att smugglingen ska öka om alkoholskatten höjs finns alltid. Erika Nylander, vd för Sprit- och vinleverantörsföreningen, sa till TT när regeringens förslag blev offentligt:

– Vi har redan i dag enorma problem med vodkabilar och en organiserad brottslighet som livnär sig på smuggling och tjänar grova pengar på att sälja alkohol till ungdomar.

För det första måste det då konstateras att ungdomar (lite beroende på vad man lägger i ordet) faktiskt inte får handla alkohol på Systembolaget och då spelar det ingen roll hur hög skatten är.

För det andra så är frågan i vilken utsträckning det kommer att påverka oss i Västernorrland. Att en flaska vin eller sprit kommer att kosta två kronor mer lär knappast få smuggelbussarna till och från Tyskland att öka särskilt mycket. I Västernorrland är det för långt att åka för den lilla vinstökningen och i södra Sverige åker nog de flesta som är priskänsliga redan över gränsen för att bunkra sin alkohol.

En krona hit eller dit lär knappast förändra det beteendet, varken till det bättre eller till det sämre.

Marcus Bohlin

Mer läsning

Annons