Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatt som ger aggressioner

Annons
Fredag 17 mars 2002Skatt som ger aggressioner

Kraven på sänkt fastighetsskatt ska föras fram med respekt även för personer med andra åsikter.

Sänkta skatter anses avslaget som valfråga men åtminstone en skatt tycks uppröra väljarna i mycket hög grad, nämligen fastighetsskatten. Vid den årliga demonstrationen mot fastighetsskatten deltog i år 15 000 personer i Stockholm och tusentals i Göteborg, Malmö och Helsingborg. Eftersom det fortfarande finns en sådan kraft i kravet på sänkt eller slopad fastighetskatt har regeringen lovat att utreda saken.

Det är ett löfte som är ämnat att väcka förhoppningar om sänkt skatt hos fastighetsägarna - men det är till intet förpliktande. Utredningar är det enklaste sättet att komma ifrån en besvärande fråga.

Inför uppretade demonstranter i Stockholm fick skatteutskottets ordförande socialdemokraten Arne Kjörnsberg stå till svars för regeringens politik. Folkhopens agerande har fått folkpartiets partisekreterare Johan Pehrson att reagera med ett skarpt formulerat brev till Villaägarnas förbundsdirektör Hans Lemker. Johan Pehrson tvingades nämligen personligen rent fysiskt stoppa aggressiva demonstranter som försökte angripa Arne Kjörnsberg.

Det är bra med engagerade medborgare men respekten för människor med andra åsikter måste upprätthållas, säger Johan Pehrson och förklarar att om Villaägarna inte kan garantera detta i fortsättningen så kommer inte folkpartiet att medverka i några möten framöver.

Det är en viktig markering av partiet. Det har förekommit alldeles för mycket våld vid demonstrationer här i landet. I en demokrati ska inte en demonstration tillåtas urarta till pöbelfasoner.

En ny Demoskopundersökning visar att åtta av tio svenskar anser att fastighetsskatten antingen bör sänkas eller avskaffas helt. Det är 29 procent som vill avskaffa den helt medan 49 procent vill ha en sänkning.

Det villaägare har svårast att acceptera med fastighetsskatten är att den tas ut på bostaden efter ett uppskattat värde som inte existerar i reda pengar. Bostaden har köpts, eller byggts med egna händer, och de flesta har gjort stora uppoffringar för att få den. Det naturliga vore att betala skatt för bostaden när den avyttras, om det sker med vinst. För äldre med låga inkomster kan fastighetsskatten bli en alldeles för tung börda, liksom för gifta om den ena av makarna dör.

För staten är däremot fastighetsskatten en mycket god och säker inkomstkälla, vilket gör det svårt att ta bort den. De fyra borgerliga partierna är dock eniga om att skatten är orättvis och ska förändras men har olika modeller och tidpunkter för när det ska ske.

De gamla idealisterna

I Norrhälsingland har maskrosornas krig brutit ut. Tidigare språkröret Lotta Nilsson Hedström från Bjuråker gillar inte att Laszlo Gönczi från Färila beter sig som en äkta gammal miljöpartist och därmed fångar mediernas intresse.

Men egentligen är det Sveriges television hon angriper, eftersom TV reducerar miljöpartisterna till "en schablon". Det är "trist, odemokratiskt och ett undermåligt journalistiskt hantverk" anser Lotta Nilsson Hedström och tänker närmast på vad som skedde under partikongressen i Sundsvall.

Kanske det, annars sägs det ju att kameran aldrig ljuger. Dessutom är Laszlo Gönczi alls inte ensam i miljöpartiet om åsikten att partiet ska hålla fast vid sina ideal och drömmar. Utan de gamla idealisterna skulle miljöpartiet förmodligen inte finnas, för då skulle det vara helt ointressant för medierna.

Det spännande när miljöpartiet kom in i politiken var ju att det stod för något som de andra partierna förlorat på vägen mot etablissemanget. Till stor del var det väl också nyhetens behag som gav Åsa Domeij så stort genomslag i debatterna. Idag skiljer hon sig inte mycket från andra politiker.

Mer läsning

Annons