Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaffa inte barn och jobba tills du stupar

/

Är du kvinna och vill klara dig på din lön och få en pension du kan leva på finns vissa förhållningsregler:
Skaffa ett traditionellt manligt jobb (för att få upp lönen och slippa ofrivilliga deltider). Välj bort man och barn (för att inte behöva sköta obetald markservice i hemmet eller förlora inkomst och pensionspoäng på att vara föräldraledig).

Annons

Ignorera äldre släktingar som kräver ideell omsorgshjälp. Blir inte sjuk. Bli inte gammal. Jobba tills du stupar.

Eller så fixar vi de ojämställda strukturerna som gör kvinnor sjuka och fattiga.

Nästan hälften av alla kvinnliga pensionärer får så liten pension att inkomsten ligger under gränsen för fattigdom, visar siffror som Sveriges Radio, SR, sammanställt.

Det är kvinnor som när de går i pension är berättigade till garantipension – som mest knappa 8000 kronor netto i månaden. Det, konstaterar Ekot, ligger under EU:s definition av fattigdom och noterar att Riksrevisionen definierar deltidsarbetande och lågavlönade kvinnor som en riskgrupp när det gäller framtida pensioner. Om det nu känns som en nyhet för någon.

En genomsnittlig kvinnlig pensionär ut 65 procent av en genomsnittlig manlig pensionärs pension. Det är till och med en mindre andel än en kvinna i snitt får av en manslön – i dag 73 procent.

(Det ska väl nämnas att om 65 procent motsvarar 8000 kronor så är det inte heller för de flesta män några överdådiga pensionsnivåer det handlar om.)

Det är kvinnorabatten på lönen, deltidsträsket och ett ojämställt ansvar för barnen som spökar. Som gör speciellt ensamstående arbetande mammor fattiga i dag - och till fattigpensionärer om några decennier.

Det är kvinnor som jobbat för lägre lön än män som haft likvärdiga jobb, som gått ner i arbetstid frivilligt för att ta hand om barn och åldriga släktingar - eller ofrivilligt när deras arbetsgivare bara erbjuder deltidstjänster, som tar på sig mer av det obetalda hushållsarbetet.

Det borde de förstås inte ha gjort. Dumma dom.

Till SR säger Maria Hemström-Hemmingsson, huvudsekreterare i regeringens delegation för jämställdhet i arbetslivet, att det är 47 minuter obetalt arbete hemma per dag den stora orättvisan vilar på.

– Det adderar faktiskt till sju arbetsveckor på ett år, som kvinnor arbetar obetalt. I snitt arbetar kvinnor och män lika många timmar varje dag, men medan män är på jobbet och får lön och pensionspoäng, så arbetar kvinnor hemma.

Sjuksköterskan Torun Carrfors, 26 år, säger till SR att hon är medveten om att hon, sett till ekonomin, gjort ett uselt karriärval.

Men, konstaterar hon, "det blir ju väldigt märkligt om vi tänker att kvinnor inte ska jobba i vården eller i Välfärdssverige för att de ska kunna leva på sin pension. Ska vi alla byta yrke då?"

Mer läsning

Annons