Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska LHC få dubbelt så mycket pengar som Modo?

Kristdemokraterna i Örnsköldsvik vill se en "öppen dialog" kring det kommunala stödet till Modo Hockey och diskutera frågan "på allvar".
Därför interpellerar man nu kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (S) med en rad väldigt öppna frågor.

Annons

Låt oss hoppas att Söderström tar KD:s interpellation på allvar och besvarar frågorna så ärligt och seriöst som hon bara kan. Att diskutera kommunalt stöd till SHL-lag är nämligen inte lätt för något kommunalråd, då det finns ett antal fallgropar:

1. Vad är att räkna som stöd?

När det blir en diskussion kring kommunernas ekonomiska stöd till SHL-lagen måste man också definiera vad som är att räkna som ekonomiskt stöd.

Alla kommuner slussar nämligen pengar till SHL-lagen på olika sätt. I Skellefteå låter man exempelvis det väldigt framgångsrika kommunala energibolaget Skellefteå Kraft sponsra stadens hockeystolthet, men att låta skuldtyngda Övik Energi gå in med de summorna till Modo Hockey är så klart omöjligt. Men Örnsköldsviks kommun stöttar givetvis Modo Hockey ändå, och man gör det ofta på ett väldigt kreativt sätt.

Köpet av Modo-hallen måste så klart räknas som ett kommunalt stöd.

När Modo Hockey slipper amortera på lån är det också ett kommunalt stöd.

Varje kommunalt projekt där Modo Hockey involveras och får pengar ska givetvis bokföras som kommunalt stöd. Och det ska givetvis alla matchbiljetter som kommunen köper, alla konferenser som förläggs till Fjällräven Center och varenda Modo-pryl som inhandlas för att ges bort i present.

Den sammanställning som Kristdemokraterna begär är som synes inte helt enkel att göra…

2. Kan man jämföra kommuner med varandra?

Det är en betydligt enklare fråga att svara på. Svaret är nämligen ett glasklart nej. Det går inte att säga att bara för att Gävle kommun satsar X kronor på Brynäs så måste Örnsköldsviks kommun satsa lika mycket på Modo Hockey.

Sveriges 290 kommuner är inte stöpta i samma form och de ekonomiska musklerna varierar. Det finns ingen gyllene formel, ingen rättvis beräkningsmodell och inga givna svar på frågan hur mycket pengar en kommun ska sponsra sitt SHL-lag med. Varje kommun måste ta ett eget beslut och att jämföra sig med andra kommuner i den här frågan är att be om problem.

Ska exempelvis Linköping, som är en mer än dubbelt så stor kommun som Örnsköldsvik, spendera dubbelt så mycket pengar på LHC som Örnsköldsvik spenderar på Modo?

Eller ska kanske ett snitt per skattebetalare räknas ut? I så fall måste även de lokala företagens intresse för att sponsra och publikintresset i kommunen tas med i beräkningen så att det inte blir orättvist.

Ni ser själva. Att jämföra en kommuns sponsring med en annan är att jämföra äpplen med päron.

3. Vad är Modo Hockey värt för Örnsköldsviks kommun?

Det här är 10 000-kronorsfrågan som ingen har ett svar på i dagsläget.

Betyder Modo Hockey något för Örnsköldsviks kommun? Ja, på ett känslomässigt plan betyder man oerhört mycket; Modo Hockey framkallar glädje och sorg, är förströelse och djupaste allvar, och får de mörka vinterdagarna att bli lite ljusare för många människor.

Betyder Modo Hockey något för Örnsköldsviks kommun rent ekonomiskt? Jodå, det gör man. Modo Hockey skapar ett antal arbetstillfällen, framför allt i föreningen, men även genom att människor äter mat på restauranger, dricker öl i barer och bor på hotell i samband med matcher.

Men bidrar Modo Hockey till inflyttning och turism? Nej och nja. Om det fanns en korrelation mellan hockeyframgångar – eller styrkan i en hockeyklubbs varumärke – och inflyttning skulle Örnsköldsvik ha 100 000 invånare, Leksand vara en av rikets största städer och Gävle aspirera på att bli landets huvudstad. Visst kan det finnas någon enstaka hockeyfanatiker som flyttat till favoritlagets kommun, men det är jobb, utbildning och kärlek som skapar inflyttning, inte hockey. Ja, såvida man inte räknar hockeyspelarna och tränarna som rör sig över landet likt legoknektar…

När det gäller turismfrågan är det enkelt att säga att Modo Hockey gjort Örnsköldsvik känt – använd dock inte uttrycket "sätta kommunen på kartan" för det betyder absolut ingenting – men väldigt svårt att säga hur mycket det inneburit i rena pengar från turister. Ingen undersökning som hittills presenterats har hållit måttet, så Elvy Söderström får nog avsätta en hel del utredningspengar bara för att kunna svara på denna fråga.

4. Vad innebär stödet till Modo Hockey för andra föreningar och företag?

När Kristdemokraterna interpellerar Elvy Söderström i det här ämnet, och när folk propagerar för att göra stödet till Modo Hockey till en valfråga, säger man att man gör det för att det ska bli mer transparent och ärligt.

Det är helt rätt; beslutsgrunder och summor ska redovisas öppet, och debatt måste föregå beslut. Förtäckta stöd känns väldigt mycket förra säsongen…

När det blir tydligt hur mycket Modo Hockey får av kommunen måste dock politikerna vara beredda på att ta diskussionen om stödet till andra föreningar och företag. Modo Hockey betyder mycket för Örnsköldsviks kommun, men det finns många andra företag som betyder mycket mer för kommunen när det handlar om inflyttning och skattebas. Vad kan de förvänta sig för stöd?

Om man ska motivera stödet till Modo Hockey baserat på ekonomi, så öppnar man på sätt och vis Pandoras ask.

Problemet är att man inte kan använda hjärtat som enda argument för stödet till Modo Hockey.

Hockey är passion och känslor, men kommunpolitikerna måste vara lite kallare än så när de hanterar skattemedlen. SHL-hockey är trots allt ingen kommunal kärnverksamhet, även om det kan kännas så ibland i Örnsköldsvik.

Mer läsning

Annons