Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska du rätta andra se till att ha rätt

/
  • Hanne Kjöller, som kritiserar andra för bristande källgranskning, får kritik för samma sak.

En twittrare delade igår med sig av kunskapsbristerna på barnets skola: "Min unges lärare (åk 2) har alltså felmarkerat ordet ’kam’ i hans stavningsläxa o menar att det stavas ’kamm’."

Annons

På allehanda.se tar jag del av en läsares upprördhet över ett fel i en nyhetsartikel: "Visar bara ytterligare en gån kompetensnivån på den Svenska jurnalist kåren. Skratretande låg som så många gånger förr."

Man brukar säga att den som ger sig på att korrigera någons grammatik gör bäst i att se till att a) ha rätt och b) inte själv göra språkliga fel i sin korrigering.

Det samma får man väl säga gäller även kritik om att andra slarvar med källgranskningen.

I hetluften just nu är Hanne Kjöller, ledarskribent på Dagens Nyheter, som skrivit boken "En halv sanning är också en lögn" (Brombergs förlag) om hur medier är kassa på att källgranska, kanske för att de inte vill förstöra sina starka berättelser med "för mycket" sanning.

Kjöller granskar "snyftreportage" om bland annat utnyttjade fas 3:are och utvisningshotade flyktingar som fått oerhörd spridning där hon menar att läsarna högst medvetet inte presenterats en rättvisande bild.

Ett exempel handlar om en känd krögare som i medierna berättade om hur han, svårt sjuk i cancer, nekades sjukpenning och hamnat i svåra ekonomiska trångmål.

Men inte i någon av artiklarna som skrevs om honom framgick det att han ägde en lägenhet på fina Östermalm i Stockholm värd 12,5 miljoner, noterar Kjöller. Flytta därifrån liksom...

Ja, om han nu faktiskt ägt den och inte hyrt som är fallet.

Bristande källgranskning i en bok om bristande källgranskning är sådär kul.

Som det inte var nog kläddes Kjöller av in på bara skinnet av journalisten Gellert Tamas på Aftonbladets kultursidor i går. För precis samma sak.

Kjöller hade som bevis för en tes hon hade i en ledartext om upploppen i Stockholmsförorten Husby i försomras gjort en sökning av hur många gånger medierna bevakat orten innan upploppen.

Men Tamas konstaterar att hon slarvat och räknat med alla förekomster av "Husby" i arkivet. Även när det handlat om en känd travhäst eller en norsk rättspsykiatriker.

"De grova faktafelen, missuppfattningarna och halvsanningarna är legio i hennes texter", dundrar Tamas.

Man får väl för hans skull hoppas att ingen plockar sönder även hans kritik.

Mer läsning

Annons