Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka som tv-nöje

/
  • Akademiska Sjukhuset i Uppsala var inspelsplatsen för den dokumentära tv-serien Sjukhuset i flera säsonger.

När blev det okej att göra sjukhuspatienterna till skådespelare i reklam-tv-kanalernas realityserier?

Annons

De fyller tv-tablåerna: dokumentärserierna som låter oss få en inblick i den dagliga verksamheten på ett sjukhus eller annan blåljusverksamhet.

Sjukhuset, 112 På liv och död, Tunnelbanan, Luftens hjältar, SOS Västkust är bara några av de svenska programmen som sänds i svenska reklam-tv-kanaler.

För produktionsbolagen är det billiga serier att producera. "Skådespelarna", lokalerna och rekvisitan är ju gratis - och tittarsiffrorna är höga. För sjukhuset som deltar betyder det gratis marknadsföring värd tiotals miljoner. Men patientens vinst i det hela är oklar.

I Sverige var tv-serien Sjukhuset först med att på allvar öppna dörrarna för den här sortens insyn 2007 – och redan från början menade anhängarna av att göra riktig sjukvård med riktiga människor till tv-underhållning, att programmet ger en saklig och folkbildande bild av svensk sjukvård.

Och det är säkerligen sant. Men betyder det att patienterna och deras hälsoproblem som spelar viktiga biroller i dessa serier bara ska bita ihop och acceptera att bli rikskändisar?

Patienten som filmas under ett hjärtstillestånd där ambulanspersonalen framför kamerorna utför hjärt- lungräddning. Den i en trafikolycka svårt skadade personen på båren som filmades inne på akutmottagningen; vem frågade dem om lov innan kamerorna började spela in?

Hela tolv av Sveriges 21 landsting och regioner har skrivit avtal som tillåter tv-bolag att filma patienter i mycket utsatta situationer.

I vissa fall sker detta helt utan att patienterna informeras och kan ta ställning till om de vill exponera sin sjukdomshistoria på tv inför miljonpublik – i andra fall informeras patienterna först i efterhand när inspelningen alltså redan skett.

Det, menar organisationen Centrum för rättvisa, bryter mot inte bara den svenska sekretesslagstiftningen utan även mot Europakonventionen – och man har därför anmält alla dessa landsting till Justitieombudsmannen.

När Centrum för rättvisa begärde ut alla avtal om filminspelningar inom sjukvården från landstingen och regionerna fick de in 28 stycken, som enligt organisationen visar att en majoritet av landstingen tillåter att patienter filmas olagligen.

Och trots att precis samma fråga varit föremål för kritik av sjukvårdspersonal, av forskare och av både JO och Socialstyrelsen i närmare 15 år så fortsätter landstingen uppenbarligen ingå avtal som kränker enskilda patienters integritet.

I rapporten "Sjukvårds-tv kontra integritet" sammanfattar Centrum för rättvisa problemet med hjälp av ett rättsfall som kommer att behandlas i Uppsala tingsrätt i vår där en cancersjuk mans sista dagar i livet filmats och i detalj kommenteras i tv-sändningen, trots att vare sig patienten eller hans anhöriga informerats eller gett sitt samtycke.

Döden är inte tv-underhållning.

Annons