Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka lider - politiker träter

Annons
Lördag 24 november 2001Sjuka lider - politiker träter

Regeringen vägrar att stå fast vid sin överenskommelse om finsam och moderaterna vet inte heller hur de vill ha det. Tiden går och sjukskrivningarna blir fler och längre.

Medan politikerna i riksdagen tjafsar om pengar till snabbare och vård och till rehabilitering växer kostnaderna för sjukskrivning och fler människor drabbas av långvarigt lidande, både kroppsligt och själsligt. Det är obegripligt att inte socialdemokraterna vill utnyttja varje möjlighet att komma tillrätta med sjukfrånvaron och hjälpa människor tillbaka till arbetslivet.

I stället för att hålla överenskommelsen om att föra över pengar från sjukförsäkringen till vård och rehabilitering satsar regeringen på utredning efter utredning om vad man kan göra för att förebygga sjukskrivningar. Eftersom det verkar som om utredarna ständigt landar i samma slutsats - arbetsgivarna måste inse och ta sitt ansvar - vore det mer verkningsfullt att göra något för dem som redan är sjuka. Att en bra arbetsmiljö och friskvård håller personalen vid god hälsa är ju ingen nyhet.

Enligt Riksförsäkringsverket, RFV, ökade utbetalningarna av sjukpenning med 20 procent under januari-oktober i år jämfört med samma period förra året. Det är 435 miljoner kronor mer än vad RFV hade räknat med och kostnaden hamnade på 30,1 miljarder kronor. Antalet långtidssjukskrivna ökar mycket kraftigt. Var och en kan se att situationen är ohållbar, både humanitärt och ekonomiskt.

Det regeringen hade kommit överens med folkpartiet, centern och miljöpartiet om var att använda den så kallade finsam-modellen som infördes med gott resultat under den borgerliga regeringens tid. Den innebär en finansiell samordning mellan försäkringskassan och sjukvården så att en del av sjukförsäkringen används till tidigare sjukvårdsinsatser och rehabilitering för att slippa långa sjukskrivningar. Det vinner både samhället och den enskilda på.

När regeringen hoppat av överenskommelsen såg det ut som om en riksdagsmajoritet ändå skulle kunna driva igenom finsam, men så tyckte moderaterna förmodligen att det inte gav partiet tillräckligt mycket politisk goodwill och började tveka. I det läget försökte miljöpartiet - som ju gjort upp med regeringen både om finsam och budgeten där finsampengarna inte finns med - att å med regeringen på finsam-tåget igen. Det misslyckades.

Nu är det alltså moderaterna som är problemet. De går med på finsam om också en del av partiets förslag till hur vårdköerna ska kortas ingår i uppgörelsen. Den markanta skillnaden mellan moderaterna och partierna som driver finsam är att moderaterna vill ha med en skattereduktion för hushållsnära tjänster i budgeten för hälsa, vård och omsorg.

Det är snart december och socialförsäkringsutskottet diskuterar ännu.Sanningen om Tuvalu

Miljöpartiets två språkrör kräver i ett inlägg skärpt klimatpolitik och hänvisar bland annat till den lilla önationen Tuvalu i Polynesien. De 11000 invånarna måste evakueras till Nya Zealand eftersom havsnivån stiger och de atoller man bor på kommer att försvinna.

Ett hotande scenario, men det är inte sant.Sant är att invånarna kommer att evakueras. Sant är också att det sker av miljöskäl. Intensiv odling och nedhuggning av skogen har nämligen medfört erosion i en sådan omfattning att livsmiljön är förstörd. Därtill ska läggas att öarnas ungdomar sedan länge i strid ström utvandrar till Australien och Nya Zealand i brist på arbete och försörjningsmöjligheter i övrigt på hemmaplan. En åldrande befolkning och förstörd miljö har ryckt undan grunden för existensen på öarna.

Detta är en tragik, men har ingenting med växthuseffekten att göra. Tvärtom har havsnivån i just detta område sjunkit under de senaste 50 åren.Vi bör minska användningen att fossila bränslen av en lång rad skäl.

Ändamålet får dock inte helga medlen på så sätt att rena felaktigheter åberopas som "bevis" för att växthuseffekten redan skulle vara en realitet.

Mer läsning

Annons