Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöstedt (S): Dubbel smäll för Härnösand och Västernorrland

Susanne Sjöstedt om senaste dråpslaget.

Annons

16 kvalificerade arbetstillfällen bort från Härnösand är ingen liten förlust.

Dödgrävartongångarna lär väckas bland kommunmedborgarna igen.
”Varför försvinner de statliga jobben härifrån?”
”Varför lägger staten krokben på krokben på krokben för Härnösands chanser?”
Och det är en begriplig reaktion. Härnösand har för få vänner i staten. För få vänner i regeringen. För få vänner i riksdagen. Det känns allt oftare som att hela fajten för överlevnad ligger helt ensamt på 24 000 Härnösandsbor.
Att den aviserade flytten till Umeå efter bara några timmar efter fackliga förhandlingar reviderades till en flytt till Sundsvall för både kontoret i Härnösand och filialen Östersund, med hänvisning till att det är ”något närmare Jämtland”, är också en absurditet.
Berndt Jonsson, tillsynsdirektör på Härnösandsdistriktet, lägger i en kommentar till TÅ till att ”det går inte att komma ifrån att Sundsvall är den större staden med stora arbetsplatser vid kusten”.
Det är en halvtimmes bilfärd mellan Härnösand och Sundsvall. Avståndet är knappast ett argument. Och att Sundsvall är ”den större staden”? För all del, låt oss köra det racet tills precis allt omlokaliseras till Stockholm. De är ju trots att störst.
Men precis som när det gällde universitetets nedläggning i Härnösand, är frågan om Arbetsmiljöverkets flytt väldigt mycket större än ”bara” förlorade arbetstillfällen i en enskild kommun.
Omorganisationen handlar ju inte om att arbetsmiljöinspektionerna ska bli bättre. Verket försöker snarare rädda det som räddas kan.
Västernorrland är ett län med tung industri, med stora byggen och med många arbetsplatsolyckor. Vi behöver inte färre och sämre arbetsplatsinspektioner utan fler och bättre.
Det kan faktiskt handla om liv eller död att minska verkets lokaliseringsorter – ja nästan halvera antalet lokaliseringsorter – som Arbetsmiljöverket tvingas göra. Detta efter att ha fått kontinuerligt kraftigt begränsade resurser allt sedan 2007. Alltsedan borgarnas allra första statsbudget.
160 miljoner kronor drog alliansregeringen ner verkets anslag med redan 2007. Mängder av tjänster försvann och antalet inspektörer minskade i ett svep med över 40 procent, från 360 till 250.
Det betyder färre, kortare och sämre arbetsplatsinspektioner och det betyder i sin tur fler tagna risker på arbetsplatser där olyckorna är överrepresenterade. Arbetsgivarna vet ju att de kan komma undan med att snåla på säkerheten.
I lördags sedan skrev ledarsidan att 26 personer omkommit i arbetsplatsolyckor hittills i år. Den siffran är redan högre.
Istället för att tvinga Arbetsmiljöverket att omorganisera måste de få tillbaka resurserna som krävs för att göra de svenska arbetsplatserna säkrare.

Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons