Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämsta tandvården för äldre

Annons
Torsdag 22 november 2001Sämsta tandvården för äldre

Bristerna i tandvården för äldre och funktionshindrade är oerhört stora i Västernorrland. Det är bedrövligt.

Det är mycket som brister i omsorgerna om de äldre. Nu kommer ytterligare en rapport som bekräftar att det är illa ställt. Den här gången handlar det om tandvård och undersökningen gäller alla som har rätt till tandvårdsstöd via landstingen, alltså äldre, sjuka och funktionshindrade. Och än en gång tvingas man konstatera att en stor del av problemen beror på att kommuner och landsting inte kan samordna sin verksamhet.

Det är naturligtvis bedrövligt. Den enskilda individen ska inte bli lidande för att politiker inte kan komma överens. Det gäller i högsta grad människor som har svårt att ställa krav och göra sin röst hörd.

Inte ens hälften av alla som har rätt till tandvårdsstöd fick behandling förra året. situationen skiljer sig kraftigt i de olika landstingen men också mellan olika kliniker i samma landsting. I stödet ligger också rätt till uppsökande och nödvändig tandvård. Förmodligen finns bristerna mest i den uppsökande delen.

Som sämst fick endast 26 procent av de berättigade äldre och funktionshindrade någon tandvård medan det bästa landstinget klarade 81 procent. Inte ett enda landsting kunde således uppfylla kraven i tandvårdsreformen från 1999.

Därför kan man fråga om kraven satts för högt - men svaret måste bli nej. Att ha en god munhygien betyder oerhört mycket för välbefinnandet. Att få tänderna omskötta även om man är äldre eller funktionshindrad är självklart en rättighet, eftersom förutsättningen för stödet är att den enskilda inte klarar det på egen hand.

Utan en frisk mun och tänder är det svårt att äta och riskerna är stora att att det uppstår näringsbrist. Riskerna förvärras av att de äldre ofta inte får äta i sin egen takt och därför inte heller får i sig maten innan den dukas bort eftersom tiden inte räcker till.

Lika allvarlig är naturligtvis rättsosäkerheten i hela systemet. Vilka som har rätt till uppsökande tandvård är oklart, det kan skilja tusentals kronor i avgift för samma åtgärd beroende på bostadsort och i elva landsting tar administrationen för kontroll av räkningar och förhandsbedömningar 27 (!) procent av kostnaderna.

Tyvärr visar sig Västernorrlands landsting ligga riktigt illa till - om det inte skett en felskrivning när TT tog del av Landstingsförbundets material. I Västernorrland fick bara 27 procent nödvändig tandvård och så få som 0,5 procent av de äldre och funktionshindrade fick någon uppsökande vård. Siffrorna gäller fjolåret och den välvilligt inställda hoppas förstås att det skett en rejäl förbättring i år, men det är inte troligt. Tillsammans med Jämtland är Västernorrland absolut sämst i landet.

Ansvaret för den uppsökande vården ligger helt hos landstinget men det borde inte avhålla kommunerna från att stöta på och begära åtgärden när de vet att vården inte fungerar.Gökotta

Globaliseringen och EU kan vara orsaker som drivit fram kravet om en helgdag den 6 juni, numera nationaldag och tidigare svenska flaggans egen dag. Oavsett vilket föreslås i alla fall 6 juni bli helgdag från år 2003. En ny ledig dag har nationen dock inte råd med så någon annan helgdag måste dras in samtidigt.

Kristi himmelsfärdsdag tillhör de helgdagar som kan tänkas försvinna. Folklivsforskare hävdar dock att Kristi himmelsfärd sedan mer än hundra år varit dagen för gökottan.

Å andra sidan - handen på hjärtat - hur många i Sverige firar en riktig gökotta nu för tiden?

Mer läsning

Annons