Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma gamla debatt

/
  • Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven var på hugget i sin andra partiledardebatt någonsin.

Med alla partiers budgetförslag inlämnade samlades partiledarna till tv-sänd debatt. Men hur kul kan det bli med två år kvar till val?

Annons

Den allra första presidentkandidatsdebatten genomfördes i USA i förra veckan, med drygt en månad kvar till presidentvalet. Den republikanska kandidaten Mitt Romney utropades till överlägsen segrare mot en alltför blasé Barack Obama. Men samtidigt visade mätningar efter debatten att den inte alls tycktes påverka hur väljarna tänkte rösta.

I Sverige genomförs det partiledardebatter redan mitt i mandatperioden och alla – inklusive partiledarna - låtsas som att den kommer att påverka valutgången om två år. Nja.

Visst är det väl kul att betrakta åtta partiledare som alla har sina påträngande utmaningar att handskas med och det hade kunnat vara intressant.

Men trots två erfarna programledare var det nästan plågsamt förutsägbart. Sverigedemokraten fick svara på frågor om invandring, miljöpartisten om miljö, centerpartisten om krogmoms, socialdemokraten om arbetslösheten och så vidare. Som om det skulle ”betas av” allas hjärtefrågor istället för att debatteras. Alla följdfrågor hade samma trötta, ledande vinkel.

Vissa önskar sig förnyelse av partierna, ledarsidan önskar förnyelse av Mats Knutsson och Anna Hedenmo.

Stefan Löfven gjorde i alla fall sin andra partiledardebatt någonsin och var ordentligt het. En oerhörd skillnad mot nybörjarosäkerheten i våras. Och att han är den självklara oppositionsledaren, den självklara statsministerkandidaten, märktes av hur mycket debattid alliansens företrädare lade på att rikta sin argumentation direkt mot honom.

Fredrik Reinfeldt antog en helt motsatt strategi och var i många långa passager helt osynlig. En taktik för att låta allianskollegorna ta plats kan man anta med tanke på att han erkände att anledningen till att regeringen lånade pengar för att sänka bolagsskatten i sin budget handlade om att låta småpartierna få igenom sina förslag.

Jimmie Åkesson som i andra sammanhang försöker betona hur hans parti är mer än ett enfrågeparti kunde inte uppbåda minsta lilla engagemang i någon annan fråga än invandringen.

Annie Lööf sade sig vara helt övertygad om att både halveringen av arbetsgivaravgifterna för unga och krogmomsen varit framgångsrik – men kan inte peka på minsta lilla indikation i statistiken på att så verkligen är fallet.

Göran Hägglund talade sig varm för hur skattesänkningen som ger garantipensionärerna en femtiolapp mer i månaden räcker till både hamburgare, presenter till barnbarn och till vinterkappor.

Två år kvar till val. Det kommer mera.

Annons