Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete kan bli lösningen

Annons
Torsdag 29 november 2001Samarbete kan bli lösningen

En lösning för djurparken i Junsele är att hela länet engagerar sig.

Protestkören mot uteblivna kommunala pengar till Junsele djurpark växer i styrka. I går var det stormöte om framtiden och det pågår en insamling för att djuren bland annat ska få tillräckligt med mat. Det lokala engagemanget är stort. Men Sollefteå kommun befinner sig i ett trängt ekonomiskt läge och ska, för att inte bli lagbrytare, ha sig budget i balans nästa år. Djurparken skapar dock sysselsättning och inkomster i kommunen eftersom den drar till sig besökare, utöver att ha egna anställda. Det är ett dilemma.

Förra veckan var tidigare socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholm, Mats Hulth, på besök i Ångermanland och talade sig varm för turismen som en stark men outnyttjad resurs i Sverige. Nu kräver han statliga insatser, bland annat sänkta arbetsgivaravgifter inom tjänstesektorn, för att få fart på turismen. En god idé. Han säger också att små kommuner inte ska behöva ta ansvaret för besöksnäringen, det är statens sak.

Eftersom Mats Hulth träffade landshövding Gerhard Larsson och landstingsrådet Jan Sjödin, båda inblandade i länets näringsliv, när han var här diskuterade han förmodligen just den saken med herrarna. Tidigare i höstas var kommunerna i länet, åtminstone de socialdemokratiska kommunalråden, eniga om att de måste samarbeta inom turismen eftersom den är en näring som ska kunna lyfta länet i framtiden, skapa sysselsättning och ekonomiskt välstånd.

Sammantaget skulle man därför kunna påstå att Junsele djurpark inte är en fråga enbart för Sollefteå kommun utan för länet och för de kommuner som uttalat en klar målsättning om samarbete inom besöksnäringen. Det är snarare utveckling än avveckling som krävs av alla turistfällor om politikerna ska lyckas nå sitt mål.

Kommuner med färre än 75 000 invånare betraktas idag som för små för att ha ekonomisk bärighet. Sammanslagningar rekommenderas. I Ådalen vill inte kommunerna tala om sammanslagning men talar varmt om ökad samverkan. Det kanske går att samarbeta om en djurpark.Hur många?

Hur många kvinnor mitt i livet, med jobb, familj och säkert också äldre anhöriga som kräver uppmärksamhet - den kategori människor som allra bäst behöver ett friår - anser sig ha råd att ta ledigt ett år från arbetet? Ersättningen är 85 procent av a-kassan och a-kassan är 80 procent av lönen. Den bedömning som den s-märkta kollegan Susanne Sjöstedt gjorde häromdagen är nog dessvärre korrekt; friåret är inte en möjlighet för alla, inte ens för flera.

Kanske kunde man tycka att det trots allt är positivt eftersom friåret kan vara så kort som tre månader. Det gör måhända att fler kan avstå från full lön för att rekreera sig. Tre månader är å andra sidan ingen lång period för den arbetslösa som får gå in som ersättare. För en arbetsgivare kan korta "friår" bli kostsamma, eftersom den arbetslösa vikarien måste introduceras på arbetsplatsen innan vederbörande blir en fullgod ersättare för den som är ledig.

Den som är friårsledig ska ha möjlighet att starta eller driva ett eget företag och samtidigt få friårsersättning, meddelar näringsdepartementet. Det låter utopiskt, vem hinner dra igång ett företag och få det att gå runt på ett år?

Nu berörs dock ingen kommun i Västernorrland av försöket. Det fanns väl ingen som passade in i kriterierna: stort intresse, många varsel, höga sjukskrivningstal inom offentlig sektor, hög arbetslöshet eller bara "vanlig" kommun. Tolv andra kommuner spridda över landet ska däremot delta.

"Ekonomiskt är det i första hand friårstagarna som betalar för reformen, men i en form där man samtidigt ges den unika möjligheten att få betalt för att göra det man helst vill, vilket kan ses som ett första led i en större medborgarlönsreform", konstaterar miljöpartiet på sin hemsida.

Det gäller att ha långsiktiga mål, även i politiken.Citatet:

"Jag har inte hunnit läsa Rolf Ekéus ubåtsutredning, men har naturligtvis tagit del av huvudinnehållet. Jag är förvånad över att Carl Bildt avfärdar utredningen så kategoriskt. Jag har stor respekt för Ekéus. Att en person som i åratal stått emot Saddam Hussein skulle falla undan för påtryckningar från Göran Persson förefaller mig osannolikt."

Lars Leijonborg i E-liberalen

Mer läsning

Annons