Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(s)tarkt jobbat med listorna

Annons
Tisdag 26 mars

(s)tarkt jobbat med listorna

De röda listorna för Ådalskommunerna fastställdes i och med Kramfors representantskapsmöte i söndags. Hälften av Ådalens socialdemokratiska representation kommer förvisso inte att vara under 40, men det blev bättre än många - som pessimister som undertecknad - förväntat.

Listorna har seglat runt inom arbetarekommunerna länge och problemet har inte varit varannan damernas. Göran Perssons tvivelaktiga "löfte" om att hälften av de nominerade på partiets listor ska vara under 40, skapade huvudbry i de allra flesta valberedningar. Det löftet blir inte uppfyllt, men utfallet är ändå över förväntan.

Kramfors får hedersomnämnande för en föryngrad lista och för en entusiastisk arbetarekommunordförande i Rainor Melander. "Alla" under 40 år finns upptagna på listan som för de första 20 namnen på fullmäktigelistan ligger nära att nå fram till "hälften under 40"-målet.

Pressen på Kramforssossarna blir ändå tuff under valrörelsen. Att bedriva valkampanj utan opposition höjer inte valtemperaturen i kommunen. Valdeltagandet generellt i länet ligger lägre än riksgenomsnittet och räknar socialdemokraterna in seger redan under våren i brist på konkurrens om väljarna riskerar valdeltagandet sjunka ytterligare. Rainor Melander, Christer Nilsson och Kerstin Kristiansson Karlstedt bör hoppas på att folkpartisten Don Rösberg ångrar sitt avhopp.

Även Härnösands valberedning har ambitiöst arbetat fram en lista som glädjande placerar Sig-Britt Ahl i topp och fyller på med en blandning nya och gamla namn. Riktigt glädjande är det att höra om avgående kommunalrådet Ingvar Wiklunds och riksdagsmannen Göran Norlanders personliga välkomnande av nyinflyttade och unga SSU-ombudsmannen Sara Nyberg som föreslagits som gruppledare i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Den som träffar på Wiklund kan inte heller undgå att uppfatta hans tydliga förtjusning över Hemabuppdraget. En ambition att trappa ned var uppenbarligen inte något som motiverade Wiklunds kommunalrådsavhopp.

I Sollefteå skulle man, om man trott på insändarsidornas skvaller, kunnat förvänta sig en kraftfull opposition mot vad som bara kan beskrivas som en av de mer smutskastade kommunalråden på länge, Elisabet Lassen.

Men som flera socialdemokrater i kommunen påpekat under de senaste veckorna, ligger förtroendet ohotat kvar hos Lassen. Den förändring som uppstod i ledarstil när Carl-Erik Mähler lämnade kommunalrådsposten har kanske uppfattats som mer tumultartad än den faktiskt blev och omställningen verkar ha varit svårare för oppositionen än för partiet.

I övrigt har fullmäktigelistan - som positivt nog blivit just en istället för de vanliga två - en imponerande geografisk spridning.

Det blir nog bra det här!

Susanne SjöstedtOscarrevolution

Jag är en sån där dåre som sitter uppe en hel natt för att titta på en hyperkommersialiserad amerikansk filmgala med tävlande bidrag som inte ens fått svensk premiär än. Det handlar alltså om Oscarsgalan som ägde rum i går natt svensk tid i Los Angeles.

Vad som gjorde denna 74:e gala värd att kommentera är det egentligen rätt obehagliga rekordet med två svarta vinnare av huvudrollsutmärkelserna.

Naturligtvis inte för att det som sagt var två färgade skådespelare som för första gången tog hem statyetterna samtidigt, och absolut inte obehagligt för att Halle Berry, som tog hem den kvinnliga huvudrolls-Oscarn som första svarta kvinna någonsin.

Det obehagliga ligger i att det tog 74 år.

Filmgiganten Sidney Poitier, som 1964 blev den förste svarte mannen som tog hem utmärkelsen bäste manlige skådespelare, erhöll i söndags natt en heders-Oscar för det han åstadkommit under sin karriär. Den andre svarte man som fick skådepelarutmärkelsen efter honom blev årets segrare Denzel Washington.

74 galor och sammanlagt tre svarta segrare i huvudrollskategorierna, och två av dem i år.

Fortfarande har denna filmgala, den mest ansedda i branschen inte utnämnt en enda kvinna till bästa regissör. Fortfarande svassar aktriserna nedför den röda mattan i genomskinliga klänningar och får frågor om vilken modeskapare de bär medan de manliga nominerade har en åtskilligt bättre chans att få frågor av substans, i regel för att de spelat roller med substans.

Fortfarande hyllas filmer där den manlige karaktären brottas med - företrädesvis psykiska - utmaningar medan hans vackra och uppoffrande kvinna stöttar honom från galenskap till framgång. Eftersom dessa kvinnoroller aldrig har något annat för sig i filmerna än att stötta sina män och/eller försaka allt för sina barn, blir det sällan mycket uppståndelse kring roll och skådespelerska, förutom då förstås vad hon bär för kläder på Oscarsgalan.

Statistiken visar för övrigt att det för en Oscar krävs filmbarn. Den kvinnliga karaktären måste helt enkelt ha en unge. Definitionen för en kvinna i Hollywoodfilmer är någon som bevisar sin kvinnlighet genom fortplantning.

Nu har ett tabu lyfts! Det tog bara 74 år. Den som lever får, om resten utvecklas i samma takt, se fram emot filmgalan år 2176 för nästa revolutionerande tabubrott inom konsten. Även i den amerikanska kommersialismen letar vi - och speciellt våra barn - efter de goda förebilderna. Kul att det börjar betala sig.

Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons