Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörelsen går vidare i Bryssel

Annons
Lördag 8 december 2001Rörelsen går vidare i Bryssel

Stig Wallin och Eva Westin från 5 i 12-rörelsen i Härnösand vann EU-parlamentarikernas hjärtan när de framträdde vid manifestationen i Bryssel.

Det gick en svag susning genom åhörarna i EU-parlamentet när de fick höra historien om hur 5 i 12 rörelsen föddes i Härnösand och varför den måste leva vidare och utvecklas. Manifestationen i Bryssel hade fått rubriken "Ett tolerant Europa?". Inledningstalare var Stig Wallin som direkt fängslade åhörarna - dryga hundratalet EU-parlamentariker ur de olika partigrupperna med samtliga svenska partier representerade.

Den liberala gruppens ledare Pat Cox, enligt de flestas mening nästa ordförande i EU-parlamentet, kände sig personligt berörd av Stig Wallins ord eftersom han själv nyligen förlorat en dotter i en olycka. Och det var fler än Pat Cox som uttryckte stor beundran för både Stig Wallin och Eva Westin och deras insatser för att möta hat och rasism med ett budskap om försoning och förståelse. Att åtskilliga av dem också var tårögda när Ewa Westin avslutade manifestationen genom att för första gången tala offentligt om sitt engagemang i 5 i 12-rörelsen blev ett bevis för att budskapet hade gått hem.

5 i 12-rörelsens debut i EU-parlamentet blev något mycket större än vad till exempel initiativtagaren Olle Schmidt från folkpartiet vågat hoppas på.

Bland talarna fanns parlamentsledamoten Harlem Désir, han som grundande "Rör inte min kompis" och en annan parlamentsledamot som blivit mest känd för långårig medverkan i den engelska TV-serien Eastenders, Michael Cashman. Även folkpartiets Marit Paulsen hade stor del i manifestationen, hon hade ordnat så att sonens kör United Voices bidrog med uppskattad körsång. United Voices är Skandinaviska skolans i Waterloo kör som varit och är mycket framgångsrik i flera stora körsammanhang.

Man ska se denna manifestation mot främlingsfientlighet och rasism som det första steget till att 5 i 12-rörelsen vinner anhängare i allt vidare kretsar i Europa. Därför var det naturligtvis viktigt att den blev en sådan framgång. Nu blir det enklare att gå vidare. I EU-parlamentet är det socialdemokraten Ewa Hedkvist Petersen, bland annat suppleant i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter, som ska driva 5 i 12-rörelsen vidare till nästa års manifestation. Att återkomma varje år blev någon form av informellt beslut bland de svenska EU-parlamentarikerna.

Kontakter knöts också mellan 5 i 12-representanterna från Härnösand och en statlig integrationsmyndighet som arbetar i Bryssel. Det lovade bli ett givande utbyte och måhända 5 i 12-manifestationer nästa år att hållas även utanför EU-parlamentet och mitt ibland befolkningen.Exalterad

Språkröret Lotta Nilsson Hedström, miljöpartiet har skådat verkligheten i afghanska flyktingläger i Pakistan och hon är tagen. De flesta som aldrig upplevt några av krigets fasor tidigare brukar bli det. Lotta Nilsson Hedström har dock blivit så exalterad att hon aner att risken nu, efter talibanernas fall, är stor för "än värre övergrepp mot mänskliga rättigheterna än vad som tidigare upplevts". Det har hon hört i flyktinglägren.

Den humanitära katastrofen har inget med terrordåden att göra, den var på väg långt tidigare. Före kriget fanns cirka 3,7 miljoner flyktingar från Afghanistan i grannländerna. Efter den 11 september har ytterligare 280 000 personer flytt.

Lotta Nilsson Hedström borde kanske ha stannat hemma.

Mer läsning

Annons