Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rönmark (lib): Vilken kommun ska kontoret flyttas till i dag?

Anders Rönmark om bristande samarbete.

Annons

Först var beskedet att Arbetsmiljöverket helt skulle lämna Västernorrland. De 16 anställda i Härnösand skulle få flytta från residensstaden för uppgifter på annan ort; i den nya organisation som föreslagits skulle tillsynen i Region Nord (de fyra nordliga länen) skötas från Umeå.

Sedan kom ett nytt besked: Arbetsmiljöverket stannar i Västernorrland.

Men i Sundsvall.

Det är nog säkrast att vi inte skriver som om detta vore det slutgiltiga beskedet, för rätt vad det är kanske arbetsmiljöinspektörerna flyttas till Ånge? En anledning till att Arbetsmiljöverket väljer att placera ett filialkontor i Sundsvall i stället för i Härnösand är tydligen, enligt tillsynsdirektör Berndt Jonsson, att "Sundsvall ligger något närmare Jämtland". Och Ånge ligger faktiskt ännu närmare om nu målet med att placera en filial i Västernorrland är att den ska ligga nära grannlänet…

Det verkar inte riktigt som att Arbetsmiljöverket har klart för sig vad man egentligen vill med omorganiseringen, men att flytta kontoret från Härnösand är ett stort misstag.

Då myndigheten förväntas klara sig med mindre resurser – också ett misstag från statens sida, då arbetsmiljöinspektioner verkligen inte är något det borde snålas med – tycks man dock se det som en enkel utväg att lägga ner kontoret i Ångermanland, och straffa residensstaden som redan tappat mängder av myndighetsjobb. Men Ångermanland har stor och tung industri, och i den där residensstaden som tappat myndighetsjobb finns det fortfarande gott om kompetens.

På vilket sätt kommer det att bli billigare att öppna ett nytt kontor i Sundsvall? Och varför ska alltid Ångermanland få stryka på foten när statliga jobb ska flyttas?

Det lustiga i kråksången är att Sundsvall inte "lobbat" för att få Arbetsmiljöverkets kontor i Västernorrland flyttat, och från Sundsvalls kommunlednings sida säger man att det gärna kunnat få stanna i Ångermanland.

Här ser vi dock, återigen, konsekvenserna av att det norrländska samarbetet inte fungerar. Hade Arbetsmiljöverket kunnat föreslå en sådan här omorganisering om de fyra nordliga länen stått enade och, på ett tidigt stadium, sagt "om ni ska göra om myndighetens verksamhet föreslår vi detta…"? Det är inte troligt.

Ett enad nordlig landsände hade också kunnat sätta betydligt hårdare press på regeringen i frågan om resurser till Arbetsmiljöverket. Här i norr finns det nämligen väldigt gott om just den typ av arbetsplatser som behöver fler inspektioner.

Det är en gåta hur myndigheten ska klara av sitt uppdrag med den bemanning som nu föreslås i de fyra nordliga länen.

Avstånden är nämligen rätt stora.

Se där, en till sak som representanter för ett enat Norrland hade kunnat informera Arbetsmiljöverket om, även om man tycker att just det inte skulle behövas.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons