Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för bruna inslag i nästa norska regering

/
  • Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg har en lång uppförsbacke inför stortingsvalet nästa söndag. I stället kan högerpopulistiska och främlingsfientliga Fremskrittspartiet under Siv Jensens ledning ta plats i en ny regering.. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix / SCANPIX  FOTO: SCANPIX

Med bara en vecka kvar till stortingsvalet är uppförsbacken brant för Norges statsminister Jens Stoltenberg. Det ser mörkt ut för den rödgröna regeringen ledd av Arbeiderpartiet.

Annons

Det är oerhört svårt att vinna tre val i rad. Inte många sittande regeringar har klarat av det. Väljarna vill ha förnyelse, även om regeringen inte har misskött sig.

Det är svårt att anklaga Jens Stoltenberg för att ha misslyckats under sina åtta år som statsminister. Arbetslösheten är lägst i Europa med 3,3 procent. De offentliga finanserna är i god ordning, och oljefonden bara växer och växer.

Skolresultaten har förbättrats och Stoltenberg har värnat den offentliga skolan. Nu använder han den svenska skolan som skräckexempel i valkampanjen, och lovar 20 nya miljarder kronor till upprustning av 1 000 skolor. Det finns alltså få skarpa realpolitiska skäl för att byta ut regeringen.

Arbeiderpartiet har lite medvind i de senaste opinionsmätningar och är nu återigen största partiet, men ligger fem procentenheter under valresultatet 2009. Deras koalitionspartners Senterpartiet (SP) och Sosialistisk Venstreparti (SV) går dock knackigt. SV kan till och med få svårt att klara fyraprocentspärren.

Høyres partiledare Erna Solberg är segerviss, trots att hennes parti tappat stadigt och nu är nere på de lägsta siffrorna på två år. Hon går till val på budskap som känns igen från hennes svenska systerparti Moderaterna.

Sänkta skatter, jobbskatteavdrag och mer privat sjukvård står på Høyres dagordning, under budskapet Nya idéer – bättre lösningar. Hon hoppas precis som Fredrik Reinfeldt på att kunna bilda en fyrpartiregering efter valdagen nästa söndag.

Det finns dock en avsevärd skillnad mellan svensk och norsk borgerlighet. Erna Solberg är beredd att släppa in högerpopulistiska och främlingsfientliga Fremskrittspartiet (FrP) i regeringen.

Det riskerar att bli en obehaglig koalition där FrP ser ut att få stort inflytande. I färska mätningar landar Siv Jensens FrP på drygt 15 procent och trenden pekar uppåt.

Erna Solberg kallar FrP för ett liberalistiskt och högerorienterat parti, mest för att inte skrämma bort völjare. Men de två andra små borgerliga partierna är inte lika förtjusta att gå i armkrok med ett parti med en klart främlingsfientlig politik.

Siv Jensen vill riva upp EES- och Schengenavtalen. Partiet vill öppna asylmottagningar i Somalia och Afghanistan för att hindra flyktingar att ta sig till det rika oljelandet.

FrP vill i praktiken sätta stopp för all anhöriginvandring och dessutom lägga ner hemspråksundervisningen. Vice ordförande Per Sandberg säger att vägvalet inte handlar om skattelättnader eller välfärd utan om invandring eller välfärd.

En valseger för Erna Solberg skulle göra Norge till ett mer inskränkt, slutet och tudelat land. Det vore en olycka.

Peter Franke

Mer läsning

Annons