Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rensa upp i snårskogen med premiepensionerna

/
  • S-ledaren Stefan Löfven tycker att PPM bör skrotas. Det är ett bra besked och en tydlig färdriktning.

De fem rikstäckande pensionärsorganisationerna är upprörda. De vill träffa finansminister Anders Borg för att diskutera hur landets pensionärer beskattas.

Annons

Kombinationen med ett femte jobbskatteavdrag och en obetydlig sänkning av pensionärsskatten betyder att inkomstklyftan ökar ytterligare. Det är fullständigt oacceptabelt, tycker de fem organisationerna.

Om de får träffa finansministern kan de passa på att fråga hur han ser på premiepensionen. S-ledaren Stefan Löfven har ju väckt liv i frågan om PPM-systemets vara eller icke vara.

I sitt sommartal i söndags förklarade han att partiet i fortsättningen kommer att arbeta för att premiepensionssystemet ska skrotas. Det är ett bra besked och en tydlig färdriktning.

Men det är inte så enkelt som att PPM slopas om S vinner valet, Nej, premiepensionen ingår i den pensionsreform som förhandlades fram av S och de fyra borgerliga partierna för snart 20 år sedan. Inga förändringar kan göras utan att alla fem partierna är överens, om nu inte Löfven tänker utmana hela borgerligheten.

Systemet har stora brister. När det infördes år 2000 skulle fyra miljoner svenskar placera 56 miljarder kronor i valfria fonder.

Alla skulle bli fondexperter, och den som inte kunde välja kunde köpa råd för dyra pengar. Möjligheterna var oändliga och börsen skulle göra alla till lite rikare pensionärer.

Tolv år senare har den inbetalda summan stigit till nästan 500 miljarder kronor och berör sex miljoner svenskar. Men det är ett lotteri med osäker utgång. De som har satsat på fel fonder har förlorat hälften av de inbetalda premierna.

De få som har placerat pengarna rätt har i stället sett dem fyr- eller femdubblas. Till och med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, som brukar gilla stora klyftor, frågar sig om det är rimligt att utfallet kan bli så olika.

PPM-systemet är en snårskog som är mycket svår att hitta rätt i. Det finns över 800 fonder att välja bland, och bara årsavgiften till dem ligger på drygt en miljard om året. Ackumulerat handlar det om mycket stor pengar, som tas från våra framtida pensioner och går till välavlönade fondförvaltare.

Avkastningen är inte heller mycket att skryta med. De som valt den kollektiva AP-fonden har ofta fått lika bra utdelning. Dessutom är det bara två futtiga procent av de nytillkomna spararna som gör ett aktivt val.

Det går därför inte i längden att försvara premiepensionen, som är en dyr och orättvis flopp. Pengarna bör flyttas över till och stärka inkomstpensionen. Då kanske vi i fortsättningen slipper se bromsen slå till lika ofta och sänka pensionerna.

Den som ändå vill spara i aktier kan göra det privat eller via sin tjänstepension.

Mer läsning

Annons