Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt och kungen borde bojkotta Putins OS

/
  • Ingen Obama, ingen Hollande och ingen tysk president. Tre statschefer bojkottar Vladimir Putins ryska pr-spel i Sotji. Det borde svenska regeringen och kungahuset också göra.

Alla världens politiska ledare är välkomna till Sotji. De ska sprida ytterligare glans åt spelen och det förväntas spilla över på Vladimir Putin. Sveriges regering och den svenska kungafamiljen borde ta ansvar för att inte bidra till det.

Annons

De två fängslade Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova frigavs i den amnesti som den ryska duman godkände precis före jul.

De skulle ändå snart släppas ut från sitt tvååriga fängelsestraff efter den musikaliska protesten mot regimen i en kyrka i Moskva. Men president Vladimir Putin håller fast vid att straffet var riktigt och att de har uppträtt skandalöst.

Frigivningen av före detta oljemagnaten och Putinkritikern Michail Chodorkovskij är mest symbolisk. Han betraktas numera som ofarlig, och att han sökt om nåd innebär enligt Kreml att han var skyldig till brotten han dömdes för.

Amnestin är ett sätt att försöka putsa på Putins och Rysslands skamfilade profil. Men det är bara 2 000 av Rysslands 700 000 fångar som friges, och de oppositionella politiker som utmanat den allt mer allsmäktige presidenten hålls fortfarande kvar bakom lås och bom.

Putin skärper samtidigt kontrollen över de statliga medierna. Han har stängt landets största nyhetsorganisation, Ria Novosti, och ersatt den med en helt ny, Rossija Sevodnja (Ryssland i dag).

Till chef har Kreml utsett öppet homofobiske och västfientlige nyhetsankaret Dmitrij Kiseljov. Det bådar inte gott för journalistiken i Ryssland, den sitter redan oroväckande trångt.

Snart väntar vinter-OS i Sotji. Putin vill göra det till en pr-succé, och det återstår att se om Ryssland kan respektera pressfriheten eller om makthavarna kommer att hindra kritisk bevakning med auktoritära maktmedel.

Två norska journalister ville i oktober göra ett förhandsreportage från OS-staden. De greps och hölls fängslade i tre dagar, utsatta för hårda förhör av rysk polis.

Alla världens politiska ledare är välkomna till Sotji. De ska sprida ytterligare glans åt spelen och det förväntas spilla över på Vladimir Putin.

Men allt går inte Putins väg. Tyske presidenten Joachim Gauck har tackat nej, med hänvisning till hur oppositionella behandlas i Ryssland och landets bristande respekt för mänskliga rättigheter.

Franske presidenten François Hollande avstår också från hedersläktaren i Sotji. Frankrike har öppet kritiserat Putin för de ryska antigay-lagarna.

Vita huset ger Vladimir Putin en riktig knäpp på näsan. Ingen Barack Obama, ingen Michelle Obama och inte heller någon vicepresident Joe Biden. Nej, i USA:s delegation ingår i stället öppet homosexuella tennislegendaren Billie Jean King och lika öppet homosexuelle hockeyspelaren Caitlin Cahow.

Tre tunga statschefer har tackat nej. Det är bra, och nu förväntar vi oss att den svenska regeringen och kungahuset genomför en liknande protest.

Fredrik Reinfeldt bör tacka nej, liksom idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Kungafamiljen bör också avstå från OS, även om de älskar att stå på läktaren i blågula kläder.

Mer läsning

Annons