Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsalternativ

Annons

Känner du dig hemskt stressad av att inte veta regeringsalternativen inför valet om ett år och fyra månader? Så att du inte kan ta in vart och ett av partiernas individuella politiska utspel för sig - utan ligger vaken och funderar över vad betyder om partierna tänker samarbeta efter valet?

De borgerliga partistrategerna tycks tro det i alla fall, med tanke på hur hårt de driver frågan om regeringsalternativ som den enda viktiga i svensk politik.

Är det så? Är det också så att många väljare stressar över tanken på Vänsterpartiet i en regering? Fler än som stressas över att lika – i svenska mått mätt – "extrema" Kristdemokraterna redan sitter där?

Och ännu mer stressade än över de faktiska problemen en framtida regering ska bemästra: arbetslösheten, vården, skolan, klimatet?

"I Finland kompromissar inte partier alls före val. Man röstar på det man gillar mest. Förhandlar när man vet resultatet." Så twittrade förra MP-språkröret Maria Wetterstrand för några dagar sedan.

"I Finland tycks väljarna lita på att deras parti i förhandling och regering företräder sitt partis politik så gott de kan."

I Sverige är det partierna som inte litar på väljarna.

S.S

Annons