Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen valde egen väg

Annons
Måndag 8 oktober 2001Regeringen valde egen väg

Regeringen struntade i överenskommelsen om finsam. Nu kan riksdagen tvinga den att införa modellen.

I november förra året gjorde regeringen upp med centern, folkpartiet och miljöpartiet om en nationell handlingsplan för vården. Den var socialminister Lars Engqvist mycket stolt över. För att få stöd för planen i riksdagen gick han med på kravet om en finansiell samordning mellan försäkringskassan och landstingen, den så kallade finsam. Den infördes på försök när Bo Könberg var socialförsäkringsminister och fick generellt sett mycket gott resultat. Genom att använda försäkringskassans pengar till sjukvårdande behandling och rehabilitering blev det både ekonomiska och mänskliga vinster - eftersom sjukskrivningstiderna blev kortare.

Socialdemokraterna har aldrig varit särskilt förtjusta i finsam, utom i de landsting där försöken pågick. Där fanns inget motstånd hos de socialdemokratiska landstingsledningarna. Deras åsikter vägde dock lätt när det blev regeringsskifte och deras eget parti tog över i Rosenbad.

Den nationella handlingsplanen för vården skulle aldrig ha gått igenom i riksdagen om inte socialministern lovat att införa finsam igen. Nu har regeringen brutit den överenskommelsen. När mittenpartierna och miljöpartiet insåg att det inte fanns någon finsam i budgetpropositionen begärde de förhandlingar. Miljöpartiet, som var med och tog fram budgetförslaget, märkte kanske just den detaljen.

Finsam-modellen innebär att högt tio procent av Försäkringskassans 45 miljarder kronor kan utnyttjas för köp av vård, det skulle göra 4,5 miljarder kronor. I förhandlingarna gick regeringen med på 200 miljoner. Socialminister Lars Engqvist har nämligen en egen modell för att få ned vårdköerna, den ger landstingen 1,75 miljarder kronor om året i tre år. Företrädare för de tre partierna hävdar att det inte är tillräckligt. Det är pengar som ändå skulle ha använts till sjukvård.

Alltså har centern, folkpartiet och miljöpartiet lämnat in en gemensam motion till riksdagen om att finsam ska återinföras, för att - som Bo Könberg säger - slippa slösa med resurser. Dessutom är förstås partierna tämligen bittra på att regeringen har brutit deras avtal.

Motionen har goda möjligheter att gå igenom i riksdagen. Både moderaterna och kristdemokraterna har tidigare varit positivt inställda till samordningen av Försäkringskassans och sjukvårdens resurser. Det innebär att regeringen tvingas följa uppgörelsen från november. Det skulle väl svida hos socialdemokraterna men det skulle göra ett stort antal sjukskrivna människor lyckliga, eftersom de både slipper gå länge och lida och kan återgå snabbare till jobbet.

Dessutom är det en samhällsekonomisk vinst. Kostnaden för de långa sjukskrivningarna spränger alla ramar. För landstinget i Västernorrland skulle det ge ett välkommet tillskott i kassan. Trots extraanslag från staten kommer landstinget nämligen att få ett mycket stort underskott i år.Jämförpriser

EU kräver nu att fler jämförpriser anges i handeln. För blöjor och bindor ska jämförpriset anges i kronor per styck och för tvätt- och sköljmedel i kronor per tvätt. Bland annat. Nästan alla färdigförpackade varor ska ha jämförpris i framtiden.

Ett alldeles utmärkt EU-direkti som gynnar alla konsumenter..

Mer läsning

Annons